Nar Şuruplu Hindi Fırın


MALZEMELER
1 adet temizlenmiş bütün hindi (ya da yarım hindi)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

Sos için;
1 adet narın suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı su (pişen hindi suyuyla karıştırılacak)
1 çay kaşığı tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Öncelikle, temizlediğiniz hindiyi akan suyun altında iyice yıkayıp süzün. Hindinin her tarafını kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın.
Şimdi de ellerinizi iyice yıkayarak, bir kaseye koyduğunuz zeytinyağına batırarak hindinin her tarafına zeytinyağı sürün.

Aynı şekilde balı da elinize alıp hindinin her tarafına yedirin.

Son olarak, tuz ve karabiberi de serpiştirerek ovun.

Diğer taraftan, soyulmuş kuru soğanların her birini dörde bölüp hindinin içine yerletirin. Eğer yemek için kullandığınız hindi yarımsa üzerine dağıtabilirsiniz.

Sıra şimdi hindiyi pişirmekte. Benim ilk önerim, hindiyi büyük bir fırın poşetinin için yerleştirip 175 dereceye ayarlı fırında en az 2,5-3 saat pişirmeniz. Ye da hindiyi fırın tepsisine yerleştirip üzerini örtmeden de pişirebilirsiniz. Ancak, bu şekilde pişirdiğiniz hindinin üzeri iyice kahverengileşerek, pişme süresi tamamlanmaadn yanıyor olduğu izlenimi verebilir. Böyle bir durumda, hindinin kahverengileşen yerlerini alüminyum folyoyla kapatıp yanmasını önleyebilirsiniz. Ancak bu üzeri açık pişirme yönteminde, her 30 dakikada bir fırının kapağını açıp önceden erittiğiniz tereyağını ve hindinin tepsideki suyunu hindinin üzerinde gezdirmeniz gerekir.

Üçüncü bir önerim, ben pek kullanmasam da doğru bir pişirme tekniği olan hindiyi hazırladıktan sonra her tarafını alüminyum folyoyla kapatarak fırın tepsisinde pişirme tekniğidir.

Hangi tekniği kullanırsanız kullanın, arada bir hindinin pişip pişmediğini kontrol edin.
Sos için, küçük bir tencerede yağı eritip yağı ekleyerek iyice sararıncaya kadar, 3-4 dakika kısık ateşte kavurun. Böylece unun kokusu gidecektir.

Üzerine azar azar, pişen hindi suyuyla tamamladığınız 3 bardak suyu ekleyin.
Nar suyunu da hemen ilave edip sosu, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kaynattığınız sosu ocaktan alın.

Sosu pişen hindinin üzerine gezdirip varsa nar taneleri ve kestanelerle hindiyi süsleyip servise sunun.

Püf noktası
Hindinin görünümünün daha güzel olmasını istiyorsanız, fırına vermeden önce hindinin bacaklarını mutfak ipliğiyle (keten iplik) birbirne bağlayabilirsiniz. Böylece hindi bütün kalacaktır.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »

Narenciye Marmeladı


MALZEMELER
1 kg meyva (greyfrut, portakal, limon veya mandalina)
1 lt su
2 çay kaşığı limon tuzu
2 kg toz şeker

HAZIRLANIŞI
Meyvaları ovarak yıkandıktan sonra greyfrutu sekize, diğer meyveleri ise dörde dilimleyin. Çekirdeklerini çıkartıp ince bir kumaştan yapılmış bir torbaya doldurun. Dilimlenen meyvaları, 1 lt su dolu tencereye koyun ve kırkbeş dakika kaynatın. Çekirdek torbasını da suyun içine koyun. Kırkbeş dakika kadar sonra kaynayan meyvalara iki kg şeker ilave edip iyice karıştın ve tencerenin kapağını örtmeden bir saat daha kaynatın. Marmeladın kıvama gelip gelmediğini anlamak için, bir tabağa kaşıkla damlatıp parmağınızı içine hafifçe daldınlır, eğer pamağın çukurlaştırıp açtığı yer hemen kapanıyorsa henüz olmamış demektir. Kıvaına gelen mamneladın aldığı şekil hemen bozulmaz. Marmelât kıvama gelince çekirdek torbasını çıkartıp atın. Bir çay kaşığı suda erittiğiniz, iki çay kaşığı dolusu limon tuzunu marmelata ilave edilip kanıştırın. Bir kg meyve ile ortalama altı yedi adet orta boy kavanoz marmelat elde edebilirsiniz.

Kategori: Reçeller - Marmelatlar.

Yukarı Git »

Narlı Et Kavurması


MALZEMELER
500 gr. kuzu kuşbaşı
2 adet nar
4 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı margarin
Karabiber
Tuz

HAZIRLANIŞI
Narları soyup tanelerini ayıklayın.
Tencereye margarinle birlikte etleri koyun. Zar şeklinde doğradığınız soğanları da ekleyip etler suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Etler suyunu çektikten sonra karabiber ve tuz ekleyin. Çok kısık ateşte 15 dakika kavurun. Üzerine unu tuz serper gibi serpiştirip kavurmaya devam edin. Narı ekleyip 2 dakika daha kavurup sıcak servis yapın.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »

Narlı pirinç çorbası


MALZEMELER
1 su bardağı Amerikan pirinci
2 adet nar
5 dal fesleğen
1 su bardağı yoğurt

HAZIRLANIŞI
Bir tencerede pirinci haşlayın. Narların kabuklarını ayıklayın, mikserden geçirin ve suyunu sıkın.Nar suyunu ve yoğurdu çırpın, haşlanmış pirinci ekleyip iyice karıştırın. Çorbayı derin bir kabın içine alıp buzdolabında soğutun. Fesleğen ile süsleyip servis yapın.

Kategori: Çorbalar.

Yukarı Git »

Narlı Tart


MALZEMELER
2 adet nar
35 adet bisküvi
3 yemek kaşığı margarin
2 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı buğday nişastası
6 yemek kaşığı toz şeker

HAZIRLANIŞI
Bisküvileri blenderda un haline gelene kadar ezin. Eritilmiş margarin ve tarçınla karıştırın. 3-4 dakika bekletip yoğurun. Tart kalıbına kenarlarından yükselterek yayın. Buzdolabında bekletin.
Muhallebi için; narları ayıklayın. Tartın üstünü süslemek için birazını ayırın. Kalan narı ezip suyunu çıkarın. Nar suyu 1 bardak olmalı. Tencereye 1 bardak su, nişasta, nar suyu ve şeker koyup bir taşım kaynatın. Ilıması için 5 dakika bekletin. Muhallebiyi tartın üzerine yayın. Narlarla süsleyin. Buzdolabında 2 saat bekletip servis yapın.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »
Sayfaya Git: [3/9] Önceki 1 2 3 4 5 Sonraki