Karamelize Muz Tatlısı


MALZEMELER
4 adet orta boy muz
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı viski veya kanyak
Yanında servis yapmak için:
8-10 top herhangi bir tür dondurma

HAZIRLANIŞI
Oldukça geniş bir tava bulmamız gerekecek. Tavayı ocağın üzerine oturtalım ve içine tereyağını koyup, erimeye bırakalım. Bu arada muzlarımızı hemen soyup bir kesme tahtasının üzerine koyalım ve boylamasına yani uzunlamasına kestiğimiz muzları, eriyip, hafifçe kızgınlaşmaya başlayan tavanın içine sıra sıra oturtalım. Üzerlerine toz şekeri serpiştirip, 3-4 dakika kızartma yapar gibi bekleyelim. Ancak bu sürenin sonunda hemen viski ya da kanyağı muzların üzerine dökelim ama hemen kafamızı ocaktan geriye tutalım. Çünkü içinde yüksek alkol olan viski ya da kanyak hemen alev alacaktır. Aslında aşçılıkta bu işe ?flambe? deniliyor. Bende Hüseyin Ustadan öğrendim. Merak etmeyin ve tavayı sallayın zaten alev hemen sönecektir. Sizde tavayı ocaktan alıp, içinde iyice karamelize olmuş muzları sıcakken bir servis tabağına aktarın. Yanına da buz gibi dondurmaları koyarak servisinizi yapın.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »

Karamelize Soğanlı Pay


MALZEMELER
Hamuru için:
150 gr margarin (oda sıcaklığında erimiş)
5 yemek kaşığı yoğurt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz

İçinin harcı için:
6-7 adet orta boy soğan (isterseniz bu kadar çok soğanı robotta çekin ama çok ezmeyin, biraz büyükçe olsun. Aslında ince halkalar şeklinde doğramak gerekiyor.)
1 çay bardağı sıvıyağı
Yarım su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI
Her zaman için yaptığınız hamura mutlaka dinlenme süresi tanımalısınız. İşte bu arada da biz soğanlı iç harcımızı hazırlayabiliriz.
O halde pay hamurunu hazırlamak üzere derin bir yoğurma kabının içine unu koyalım. Üzerine kabartma tozu ve tuzu serpiştirip, karıştıralım. Şimdi de oda sıcaklığında yumuşamış margarinle yoğurdumuzu ekleyelim ve başlayalım yoğurmaya. Hamurumuz ele yapışmayan, kulak memesi kıvamına geldiğinde artık yoğurma işlemini bırakalım ve tek bir top haline getirip, bir kenarda 30 dakika dinlenmeye bırakalım. Eğer zamanınız yoksa bekletmeyin. Ama unutmayın ki hamur ne kadar beklerse o kadar lezzetlenir ve kıvama gelir. Hatta bir gece önceden yapıp, ağzını sıkıca kapatıp, buzdolabında bekletebilirsiniz. Neyse artık soğanlı iç harcımızı hazırlayalım. Bunun için ya incecik halkalar halinde doğranmış ya da robotta irice çekilen soğanları geniş bir tavaya boşaltıp, ateşin üzerine oturtalım. İçine sıvıyağı aktarıp, ara sıra karıştırarak pişirelim. Daha doğrusu soğanları sıvıyağda kızartıyoruz. 8-10 dakika sonra soğanların kenarları kahverengileşip, karamelize olmaya başlayacaktır. İşte o zaman tuz ve karabiberini ekleyip, ocağın altını kapatalım ve soğan harcımızı soğumaya bırakalım. Bu arada dinlenen hamurumuzu önümüze alalım ve eşit iki parçaya bölelim. Tezgahın üzerini hafifçe unlayıp, ister elinizle ister merdaneyle, kalıbımızın büyüklüğünde açalım.
Fırın kabımız 25-30 cm çapında ama kenarları en az iki parmak yüksekliğinde yuvarlak bir kap veya bu boyutlara uygun kare bir kalıp olmalı. Kalıbın içini de oda sıcaklığında yumuşamış, margarinle iyice yağlayalım ve birinci kat hamuru altına oturtalım. Üzerine ılınan karamelize soğan harcımızı yayıp, rende kaşar peynirimizi de serpiştirelim. Şimdi de kalan ikinci kat hamuru bu harcın üzerine oturtalım ve kenarlarını hafifçe bastırıp, düzgün bir şekil verelim. İsterseniz hamurun üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz ama ben genelde hamurun o sade, naturel görünümünü sevdiğim için hiçbir şey sürmüyorum. Öte yandan fırınımızı 175 dereceye ayarlayalım ve soğanlı payımızı fırının orta gözündeki ızgaranın üzerine oturtarak en fazla 40 dakika kadar pişirelim. Üzeri iyice sarı kahverengileşen payımızı hemen fırından çıkarıp, 5 dakika kadar bekletelim. Ama sıcak sıcak dilimleyip servise sunalım.

Kategori: Kekler - Pastalar.

Yukarı Git »

Karamelli Bomba


MALZEMELER
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı hazır çiğ krema (marketlerde satılır)
1 su bardağı fındık
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı sarı üzüm
4 yemek kaşığı bal
2 su bardağı mısır gevreği


HAZIRLANIŞI
Bir tavada toz şekeri karamel rengi olana kadar tahta kaşıkla karıştırarak yakın. Yanmış şekerin içine 1 su bardağı krema ve bal ekleyip, ocağı kapatın. Ceviz, fındık, üzüm ve mısır gevreği ekleyip, karıştırın. Hazırladığınız karameli, alüminyum folyo üzerine 1 parmak kalınlığında yayın. Kalın bir rulo yapıp soğuması için bekletin. Buzdolabında 1 saat bekletip, dilimleyerek servis yapın.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »

Karamelli Elma Tatlısı


MALZEMELER
250 gr milföy hamuru
yanm çay kaşığı tarçın
80 gr pudra şekeri
80 gr tereyağ

HAZIRLANIŞI
Payreks kalıbın dibine parçalar halinde tereyağı koyun ve şekerin yarısını serpin. Üzerine soyulmuş ve sekize bölünmüş elmaları dizin. Kalıbı amyant ızgaraya koyup, orta ateşte, elmalar karamelleşinceye dek pişirin. Ateşten alıp, üzerine kalan tereyağı ve şekeri serpin. Milföy hamurunu yanm cm kalınlığında açın. Kalıbın kenarlarından iki cm daha büyük olan hamuru, yayarak fazla kenarları içine doğru bastırın. Üstünü bıçakla birkaç yerinden delip, sıcak fırında on dakika pişirin, sıcak servis yapın.

Kategori: Tatlılar.

Yukarı Git »

Karamelli Elma Tatlısı (4 Kişilik)


MALZEMELER
3 adet elma
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı su
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı şeker
1 paket Hindistan cevizi


HAZIRLANIŞI
Elmalar dörde bölün. Kabuklarını soyup, çekirdekli kısımlarını çıkarın.
Yumurtayı çırpın. Un ve su ekleyip bulamaç haline gelinceye kadar karıştırın.
Elmaları hazırladığınız karışıma bulayıp, kızdırılmış sıvı yağda her iki tarafını da kızartın.
Şekeri teflon tavada eriterek, karamel haline getirin. Elmaları içine atıp 1 - 2 dakika karıştırın.
Karamelli kızarmış elmaları servis tabağına alın. Üzerini Hindistan cevizi ile süsleyip servis yapın.

Kategori: Tatlılar.

Yukarı Git »
Sayfaya Git: [29/129] Önceki 27 28 29 30 31 Sonraki