Sarıkızın Çorbası (Karidesli, Safranlı Çorba)

[Değiştir]

MALZEMELER
15-20 adet orta boy çiğ karides (büyük olmamasına dikkat edin)
1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağı
7-8 su bardağı et suyu
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı safran (kadayıf gibi tel tel olur, rengi sarımsı-kırmızımsıdır. Ama fiyatı tuzludur)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI
Orta boy bir tencerenin içine zeytinyağı ve tereyağını koyup, orta ısılı ateşin üzerine oturtalım. Yağ erir erimez safranı atıp, 1 dakika kadar çevirelim ki, safranın rengi yağa iyice geçsin. Sonra üstüne et suyunu ekleyip, kaynamaya bırakalım.
Bu arada küçük bir kasede yarım su bardağı su ile unu iyice ezip, pürüzsüz bir hale getirelim. Safranlı et suyunu kaynamaya başladığında hızla karıştırarak unlu bulamacı çorbanın içine boşaltalım. Ama en doğru yöntem, kaynayan et suyundan bir kepçe unlu bulamacın içine katarak, ılıklaştırmaktır. Böylece sıcak çorba soğuk değil de ılık bir bulamaçla karıştığından pütürlük olmaz. Şimdi de sıra geldi tuz ve biberi serpiştirmeye. Ama hemen ardından da karideslerimizi ilave edelim. Bu arada 5-6 dakika kadar, karıştırmaya ara vermeyin ki, un çorbanın içinde top top olmasın, pürüzsüz bir kıvam elde edebilesiniz. Zaten 10-12 dakika sonra ocağın altını söndürelim. Sonuçta hardal sarısı renkli, kıvamlı hafif koyuca çok lezzetli bir çorba yapmış olacaksınız. Fransızlar kullanmamış ama bence kırmızı toz ya da pul biberde çok yakışır.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »