Patlıcan Musakka (Moussakas)

[Değiştir]

MALZEMELER
5-6 adet tombul patlıcan
1 kg orta yağlı kıyma
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
4 adet orta boy domates
Yarım çay bardağı beyaz şarap
2 su bardağı rende kaşar peyniri
4 su bardağı beşamel sos
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Kızartmak için:
1 su bardağı sıvıyağ

Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı margarin
4 yemek kaşığı un
4 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 adet çırpılmış yumurta

HAZIRLANIŞI
Patlıcanları ister alacalı olarak isterseniz tamamen soyalım. Sonra yarım cm.lik halkalar halinde dilimleyip, su dolu bir tasın içine koyup, üzerine bir tatlı kaşığı tuz atarak en az 30 dakika acı suyunun çıkması için bekletelim.

Bir taraftan da derin bir tavaya kıymayı, çok ince yemeklik kıyılmış soğanı ve zeytinyağını koyup, orta ısılı ateşin üzerinde karıştırarak kavuralım. Yaklaşık 10-12 dakika sonra kıymanın rengi iyice kahverengileştiğinde altını söndürelim. İsterseniz bu arada beşamel sosu da hazırlayalım. Bunun için ufak bir tencereye yağı koyalım, erir erimez unu ekleyip kavurmaya başlayalım. Unun rengi sararmaya başladığında azar azar sütü ilave ederken, sürekli karıştırmaya da devam edelim. Tuz ve karabiberi de serpiştirip, katılaşıncaya kadar pişirelim. Sos kaynadıktan 1 dakika sonra ocağın altını söndürelim, içine çırpılmış yumurtayı ekleyip karıştıralım ve bir kenarda beklemeye bırakalım.

Şimdi gelelim patlıcanları kızartma işlemine. Suyunu süzüp, kağıt peçete arasında kurulayalım ve bol kızgın yağda kızartalım. Artık hazırlıklar bittiğine göre musakkayı yapmak üzere, en az 40 cm uzunluğunda ve 2-3 parmak derinliğindeki fırın kabımızı önümüze alalım. En alt sıraya kızarmış patlıcanların yarısını dizelim. Üzerine 1 su bardağı rende peyniri serpiştirelim.

Şimdi de kıymalı harcımızın hepsini, kalın bir kat olacak şekilde yayalım. Tekrar, kalan son kata, koyu kıvamdaki beşamel sosunu da dikkatli bir şekilde boşaltalım. Bu arada fırınımızı 175 dereceye ayarlayalım. Eğer varsa bir miktar rende kaşar peyniri de serpiştirelim ki, musakkanın üzeri kızarmış şekilde çıksın. Yaklaşık 35-40 dakika pişirip çıkaralım. Hafif ılınınca servis yapalım.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »