[Değiştir]
MALZEMELER
Yarım kg. omur iliği
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
Sıvıyağ (kızartmak için)
HAZIRLANIŞI
Pişmiş kemikli eti yedikten sonra, kemiğin yuvarlak ucundan vurarak altına koyduğumuz kaşığa düşen ilikleri hangimiz kapışmadık ki? Ama ilikten özel bir yemek yapmak, bildiğimiz kadarıyla Türk mutfağında yok. Sefarad mutfağında ise özel bir yeri var. Dolayısıyla sefarad mutfağında kullanılan özel malzemeleri, onlara hizmet veren kasaplarda bulmak mümkün.
Önce kasaptan, kemikten ayrılmış olarak aldığımız omur iliğinin zarlarını temizleyelim ve tencereye üzerini geçecek kadar su koyup, haşlayalım. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya batırıp yuvarlak, halka şekli verip, yağını kızdırdığımız tavada önlü arkalı kızartalım.
Bu arada ?mundar? sözcüğünü açıklamak gerek. Türkçe?ye Farsça ?mundar? sözcüğünden geçen mundar pis, kirli, şeriat hükümlerine uygun kesilmemiş hayvan anlamında kullanılır. Oysa mundar iliği, anatomi de omuriliğe karşılık gelen bir sözcük. Omurga içinde bulunan kanal boyunca uzanan bir sinir dokusu ve tanımladığımız yemek de ?ilik? adını verdiğiniz bu maddeden yapılıyor.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »