Milföy Çanağında Uykuluk

[Değiştir]

MALZEMELER
500 gr uykuluk eti (yani hayvanın boynunun altı ?yumuşacık pamuk gibi bir et)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağı
2 adet orta boy yeşil dolmalık biber
Ayrıca: 10-12 adet kare şeklinde, hazır, dondurulmuş milföy hamuru. Donunu çözdürüp kullanın)

HAZIRLANIŞI
Uykuluk dediğimiz o yumuşak eti, bir kesme tahtasının üzerinde, jülyen dediğimiz, parmak şeklinde doğrayalım. Yani kalınlık bir santim gibi, uzunluk ise 8-10 santim olacak şekilde eti kesmeye çalışın. Sonra bu etlerin üzerine tuz ve karabiber serpip, bir kenarda bekletelim.

Yeşil dolmalık biberlerin sapını, üst kısmıyla beraber kesip, kapak gibi çıkaralım. Tohumlarını ayaklayalım ve boylamasına dörde bölüp, yine bir kesme tahtasının üzerinde tıpkı etler gibi parmak şeklinde şeritler olarak doğrayalım.

Öte yandan orta boy bir tavayı, orta ısıdan biraz daha yüksek ateşin üzerine oturtalım. Etleri ekleyip, bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavuralım. Etlerin rengi dönüp, kahverengileşmeye başladığında hemen dilimlenmiş biberleri sıvıyağa beraber ekleyip, tuz ve karabiberini serpiştirelim. Etin pişme süresini siz ayarlayın.

Ben biraz pişmiş sevenlerden olduğum için eti yaklaşık 15 dakika kavururum. Siz daha da az pişirebilirsiniz. Şimdi sıra geldi milföy hamurlarını fırınlanmaya. Aslında bu iş için satılan ve dondurma külahına benzeyen kalıplar var. O kalıpların üzerine kare milföy hamuru külah gibi sarıp, üzerini de çırpılmış yumurta ile bulayıp fırına vereceğiz.

Yaklaşık 20 dakika sonra fırından çıkardığımız milföyler soğuyunca rahatlıkla kalıptan çıkarabilirsiniz. Ama eğer böyle bir kalıbınız yoksa, şöyle 10 cm çapında fırına dayanıklı cam kaselerin içine buzu çözülen milföyü çanak gibi oturtun ve bu şekilde fırında pişirin.

Fırından çıkardığınız çanak ya da dondurma külahı şeklindeki milföy hamurlarının içine krem sosla karıştırdığınız etli harcınızı doldurup, servis tabağına yerleştirin. Ilık olarak servise sunun.

SOSUN TARİFİ
Şimdi de sıra sosu yapmaya geldi. Bunun için derin ama küçük bir tencereye sütü, kremayı ve tereyağını koyarak içine de defne yapraklarını atın. Sonra ateşin üzerine oturtup, ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın.

Bir taraftan da unla yarım bardak suyu bir tasın içinde çatalla iyice çırpın. Sonra bu karışımın içine kaynayan sütlü karışımdan 2-3 yemek kaşığı kadar ekleyip, ılıklaştırın. Ilıklaşan, unlu suyu azar azar ve yavaş yavaş ama mutlaka karıştırarak kaynayan sosun için ilave edin. Hep birlikte karıştırarak 7-8 dakika daha unun kokusu gidinceye değin pişirip ocağın altını kapatın.

Sonra defne yapraklarını çıkarıp atalım. Eğer sosunuz topaklanmış, pötürlenmişse ılınınca mikserle çırpabilirsiniz.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »