[Değiştir]
MALZEMELER
2 su bardağı aşurelik buğday
8-10 adet karides (daha fazla da olabilir)
(Balıkçıdan taze, temizlenmiş de alabilirsiniz. Dondurulmuş karideste kullanabilirsiniz)
Eğer varsa:
3-4 adet közlenmiş yeşil dolma biber
veya: közlenmiş kırmızı dolma biberi
(kırmızı köz biberi konserve olarak da satın alabilirsiniz)
HAZIRLANIŞI
Öncelikle aşurelik buğdayı bir gece önceden, üzerine çıkacak kadar soğuk su ilavesiyle ıslanmaya bırakalım. Eğer böyle bir fırsatınız olmamışsa, işiniz biraz zorlaşır, uzar. Çünkü aşurelik buğday çok uzun sürede piştiği için önceden böyle bir işlemi ön hazırlık olarak yapıyoruz. Ertesi gün suyunu süzdürdüğünüz buğdayı 6-7 su bardağı soğuk su ilavesiyle ama asla tuz atmadan orta ateşte haşlanmaya bırakıyoruz. Eğer bir önceki geceden ıslatmamışsanız haşlama süresi iki katına çıkabilir. Sonuçta buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar en az 1 saat kadar haşlayacağız. Suyu az gelirse ılık su ilavesi yapabilirsiniz. Artık pişen buğdayımızı süzdürüp bir kenarda beklemeye alalım. Diğer taraftan da sosumuzu hazırlamak için; maydanozları ve taze naneyi çok ince, yarım santim inceliğinde doğrayalım. Taze nane yoksa kuru nane ve kuru fesleğen karışımını kullanabilirsiniz. Sonra derin bir karıştırma kabının içinde limon suyu, sirke, zeytinyağı, tuz ve karabiberi çatalla iyice çırpalım. Üzerine naneli maydanoz karışımını ekleyip, yine karıştıralım. Varsa köz biberlerimizi de kuşbaşı et formunda doğrayarak ekleyelim. Bu sosu da beklemeye alalım.
Gelelim karideslere, eğer karidesleri taze aldıysanız ayıklatın mutlaka. Evde 2 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı sirke kattığımız suda ya da dondurulmuş karides aldıysanız onu da tıpkı yukarıdaki şekilde haşlayın ve süzün. Şimdi artık son aşamaya geldik.
Derin bir salata kasesinin içinde aşurelik buğday, salata sosu ve karidesleri karıştırıp, servise sunabilirsiniz. Siz yine de son bir kez tadına tuzuna bakın, eksiklik olmasın. Afiyet olsun.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »