Harput Köftesi / Elazığ

[Değiştir]

MALZEMELER
İç Malzemesi İçin;
250 gr. küçük küçük doğranmış kuşbaşı et
125 gr. margarin
2 baş kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
1 tutam reyhan
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz

Köftenin Dış Malzemesi İçin;
250 gr. yağsız kıyma
2 su bardağı ince bulgur
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Önce köftenin içini hazırlayalım. Bir tencerede kuşbaşı eti suda hafifçe, 15 dakika kadar haşladıktan sonra bir tavaya alalım. Yağı ilave ederek etleri iyice kızartalım. İnce ince doğranmış soğanları ekleyip, sarartalım. Salçayı ve baharatları ilave ederek karıştıralım. Sonra ceviz ile maydanozu ilave edip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatalım.
Köftenin dış malzemesi için; kıyma, bulgur, salça ve tuzu derin bir kaseye alalım, 1 çay bardağı ılık suyu ilave edip, çiğköfte gibi yoğuralım. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayalım. Sonra da parmak yardımıyla içlerine çukurluklar açalım. Bir tatlı kaşığı yardımı ile iç malzemeyi içine koyalım ve tekrar köftenin ağzını kapatalım. Köftenin ağzını düzgün olarak kapatma işlemi yemeğimiz için çok önemlidir.
Sos için; bir tavada veya sahanda yağı eritelim. Sonra salçayı ilave edip, biraz karıştıralım. 1 litre suyu ilave edip, bir taşım kaynatalım. Kaynayan suyun içine köfteleri ekledikten sonra 10-12 dakika kadar pişirelim. Sonra köfteleri süzdürerek çıkarıp servis tabağına alalım. İsterseniz suyuyla da servis yapabilirsiniz.
Arzu ederseniz, süslemek için yanına bir kase yoğurt ve domates dilimlerini dizerek süsleyebilirsiniz. Yoğurdu köftenin üzerine sürmeyiniz, servis tabağının bir köşesine alınız.
Fatma Uğur/Elazığ

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »