MALZEMELER
3 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tulum peyniri
5 adet siyah zeytin
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yumurta
1 bardak süt
Tart için:
1 yumurta
100 gr. margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
Tuz
HAZIRLANIŞI
Yoğurt, yumurta, tuz ve margarini karıştırın. Yavaş yavaş un ilave edip yumuşak bir hamur tutun. Dolapta 10 dakika bekletip yağlanmış tart kalıbına yayın.
Soğanları yarım ay şeklinde doğrayıp margarinle birlikte pembeşene kadar kavurun. Karabiber ve tuz ilave edin.
Margarini eritip içine un ve süt ilave ettikten sonra muhallebi gibi pişirin, altını kapatın. Soğuduktan sonra kavrulmuş soğanları ve tulum peynirini atın. Bütün malzemeyi tartın üstüne yayın. 175 derecelik fırında 20 dakika pişirin.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
5 Orta Boy Soğan
1/2 Demet Maydanoz
1/2 Kg Kıyma
1/2 Çay Kaşığı Karbonat
4 Çorba Kaşığı Un
2 Yumurta
Sıvıyağ (Kızartmak İçin)
Karabiber, Kimyon, Tuz
3 Çay Kaşığı Salça
HAZIRLANIŞI
Soğanları temizleyip çok ince doğrayın ve biraz tuzla ovun. Maydanozları ince ince kıyın.
Bir kapta kıyma, soğan, maydanoz, yumurta, un, karbonat, karabiber, kimyon ve tuzu karıştırıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hazırladığınız köfte hamurundan kaşıkla alarak una bulayın. Dilediğiniz şekli vererek kızgın yağda kızartın. Maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.
Kategori: Köfteler.
Yukarı Git »
MALZEMELER
Hamuru İçin;
2 su bardağı un
1 su bardağı soğuk su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerini Süslemek İçin;
Yoğurt
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
İç Malzemesi İçin;
250 gr. et kavurması (hazır olarak satılır veya kuşbaşı eti yağla kavurarak siz de hazırlayabilirsiniz)
4 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Derin bir karıştırma kabının içine koyduğumuz un, yumurta, tuz ve soğuk su ile kulak memesinden çok az sert bir hamur yapalım. Aslında bir mantı hamuru hazırlıyoruz. Üzerini nemli, temiz bir bezle örtüp, 20 dakika kadar bekletip, dinlendiriyoruz.
Diğer tarafta iç malzemesi için, bir tavaya çok ince kıyılmış soğanları, yağ erir erimez ekleyeliyoruz. Soğanlar sararmaya başladığında, içine et kavurmasını, salçayı, tuzu, kırmızı ve karabiberi karıştırıyoruz. Hep birlikte 5-6 dakika kadar soteleyip, sonra altını söndürüp, soğumaya bırakıyoruz.
Şimdi de hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, yuvarlak toplar yapıyoruz. Temiz bir tezgaha, elimizin ucuyla unu serpip, topları poğaça gibi merdaneyle veya elimizle bir çay tabağı büyüklüğünde açıyoruz. İçine kavurmalı iç malzemeyi koyup, sıkı sıkı kapatıyoruz.
Bir tencereye, yarısına kadar su koyup, kaynayınca suya tuz ilave ediyoruz.
Daha önceden poğaça gibi yapıp, kapattığımız içli hamurları kaynamakta olan suya alıp, 20 dakika kadar pişiriyoruz. Yavaşça bir tahta kaşıkla karıştırıp, pişince bir el kevgiriyle suyunu süzdürerek, bir servis tabağına alıyoruz. Sonra üzerine çırpılmış yoğurt ekleyip, en sonunda da kırmızı pul biberi en üste serpiyoruz. Servise hazırdır.
Zülfiye Erkoç/İstanbul
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
Soğanlı harç için;
6 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
4-5 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar (aslında tulum peyniri de çok yakışır)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
Önce soğanlı harcımızı hazırlayalım. Bunun için soğanları ikiye bölüp, çok ince olarak ama yarım halkalar şeklinde doğrayalım. Büyükçe bir tava ya da geniş bir tencereye yağı koyup, erir erimez doğranmış soğanları ekleyelim. Ara ara karıştırarak iyice sararıncaya kadar kavuralım. Sonra tuz, biber ve suyunu ekleyip, beş dakika daha kaynatıp, suyunu çektirelim ve ocağın altını kapatalım. Bir kenarda bekletelim.
Şimdi gelelim beşamel sosu yapmaya. Bunun için küçük bir tencerede yağı eritelim. Yağ erir erimez unu ekleyip, sararıncaya kadar kavuralım. Hemen süt ekleyip, tuz ve karabiberi serpiştirip, kaynayıncaya kadar sürekli karıştıralım. Unlu süt kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocağın altını söndürüp, içine daha önceden çırparak hazırladığımız yumurta ile rende peynirimizi ekleyelim. Eğer mümkünse, mikserin orta devriyle ya da çatalla hızlı hızlı çırparak tüm malzemeleri birbirine yedirelim ve pürüzsüz, boza kıvamından biraz daha katıca beyaz bir sos elde edelim.
Artık fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp ısıtalım. Orta büyüklükte herhangi bir fırına dayanıklı kabımızın altına önce soğanlı harcımızı yayalım. Üzerine beşamel sosu boşaltalım. Fırında 15 dakika kadar pişirip, kaşıkla servise sunalım. Yanına herhangi bir et kızartması çok yakışır.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
5 adet orta boy soğan (yemeklik, çok incecik kıyılmış)
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
10-12 dilim jambon (kibrit çöpü gibi dilimlenmiş)
1 çay kaşığı tuz
8 adet yumurta
HAZIRLANIŞI
Önce soğanları çok incecik kıyalım ve 20-25 cm çapındaki bir tavaya zeytinyağını koyup, ateşin üzerine oturtalım. Sürekli karıştırarak soğanların rengi iyice sararıncaya kadar kavuralım. Sonra jambonları ekleyip, 1 dakika kadar soteleyelim. Hemen üzerine bir kabın içinde önceden çırpılmış yumurtaları ve tuzu aktaralım. Omlet iyice toparlanıp, pişince, diğer yüzünü bir kapakla çevirip, kızartalım. İki yüzünü de iyice kızarttığımız omleti sıcak olarak servise sunalım.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »