MALZEMELER
3 kg. taze tüylü acur veya kısa kabak
1 su bardağı zeytinyağı
1 komposto kasesi tuzsuz ikiye bölünmüş sarı leblebi
1 baş kuru soğan
½ demet maydanoz
1 su bardağı yoğurt
6 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
½ kg. kıyma
HAZIRLANIŞI
Kabaklar veya acurlar, kabak dolmalarında veya acur dolmalarındaki gibi oyulur, hazırlanır (kabaklar önce oyulur, sonra kabukları kazınır). Acurların başları 1 cm. kalınlığında kesilir, acı olanlar atılır. Tatlı olanlar oyulur. Biraz tuzlu su yapılır. Yapılan tuzlu suya bir miktar karabiber atılır. Oyulmuş acurlar ve kesilen başları tuzlu suya batırılarak bir süzgeçte toplanır, yıkanır. Aynı zamanda tuz-karabiber karışımı ile ovulur, süzgece alınır. Tekrar yıkanır, süzgeçte bırakılır. Suyu süzülünce zeytinyağında kızartılır.
İçinin Hazırlanması;
Kızartmadan artan zeytinyağında kıyma kavrulur. Ufak doğranmış olan soğan, kıyma ile beraber öldürülür. Ocaktan aldıktan sonra ince doğranmış maydanoz kıymaya ilave edilir. İki saat kadar suda ıslatılmış olan leblebiler kıymaya karıştırılır, karabiber tuz eklenir. Acurların içleri bu iç malzemeyle dolma doldurur gibi doldurulur. Ağızları birbirine geçecek yöntemle dizilir. 1 su bardağı su eklenir. Çabuk pişer.
Sarmısaklı yoğurtla servis yapılır.
Gülsen Doğan/Muğla
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 su bardağı ince bulgur
3 yemek kaşığı tarhana
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı un (tepsiye serilip, bulgur köfteleri üzerine yerleştirilir)
1 adet büyük kuru soğan
2 diş sarmısak
½ paket et suyu
1 yemek kaşığı salça
Tuz, nane, karabiber
Üzerinin Sosu İçin;
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı
HAZIRLANIŞI
Derin bir kaseye bulgur koyulur. Bir çay bardağı sıcak su ile ıslatılır. Bulgurun kabarması beklenir. Kabarmış bulgur yuvarlanarak, bilye büyüklüğünde toplar yapılıp, unlu bir tepsiye sıralanır. Bir tencerede yağ eritilir, soğanlar pembeleştirilir ve salça ile tarhana ilave edilip, kavrulur. Sonra da içine beş su bardağı soğuk su ilave edilir. Kaynayan salçalı, tarhanalı suya önceden yuvarladığınız bulgurlu toplar tek tek atılır. Suya 1 tatlı kaşığı tuz da atılır. Birbirine yapışmaması için kısık ateşte bulgurlar pişene kadar kaynatılır. Et suyu paketi de ilave edilir. Sıkıcıklar sıcakken sulu bir şekilde tabaklara alınır. Üzerine sarmısaklı yoğurt kaşıkla koyulur ve tereyağı kızdırılıp en üstüne dökülür.
Hülya Özer/Kütahya
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
2 su bardağı ince bulgur
1 adet küçük soğan
2 adet sivribiber
1 çay kaşığı tuz
Harç malzemeleri:
4 adet domates
2 adet iri soğan
5 adet sivribiber
¼ demet maydanoz
1 1/2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Bulgur, rendelenmiş soğan, sivribiber, tuz, ve suyu yoğurarak hamurunuzu yapın. Hamurdan fındıktan biraz küçük toplar hazırlayıp kaynamış tuzlu suya atın. Makarna gibi haşlayarak fazla suyunu süzün. Başka bir kapta harcınızı hazırlamak için soğan ve biberi doğrayıp tereyağında kavurun. Kabukları doğranmış küp şeklinde kesilmiş domatesleri de içerisine ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız harcı haşladığınız bulgurlu karışıma ekleyerek bir taşım kaynatın. Maydanozu da ilave edin.
Kategori: Köfteler.
Yukarı Git »
MALZEMELER
400 gr. Orta Yağlı Kıyma
200 gr. Köftelik Bulgur
3 Diş Sarmısak
1/2 Çay Kaşığı Pulbiber
1 Tatlı Kaşığı Nane
1 Baş Kuru Soğan
1/2 Çay Kaşığı Karabiber
30 gr. Çam Fıstığı
Tuz
HAZIRLANIŞI
Bulguru ayıklayıp, yıkayın. Yumuşayıncaya kadar ılık suda bekletin. Yumuşayan bulgur soğuduktan sonra kıymanın üzerine boşaltın.
Sarmısakları iyice dövün. Soğanları rendeleyin, suyunu süzün. Diğer baharaflarla birlikte bütün bu malzemeleri kıyma ve bulgurla karıştırın.
En son dolma fıstığını ekleyerek karıştırın. Ceviz büyüklüğünde köfteler kopararak şişlere takın ve kömür ateşinde pişirin.
Kategori: Kebaplar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
Yarım kg yağsız çiğ köftelik kıyma
750 gram ince bulgur
1 adet soğan,
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı margarin
İçine:
750 gram yağsız kıyma,
1 adet soğan,
300 gram ceviz
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı tarçın
3 çay kaşığı kırmızı biber
Yarım demet maydanoz
HAZIRLANIŞI
Çiğ köfte yapar gibi, kıymayı, ince bulguru, küçük küçük doğranmış soğanı, tuzu ve kırmızı biberi özleşene dek uzun süre yoğurun. 1 tatlı kaşığı margarini tepsinin içine sürün. Yoğurduğunuz bu malzemeyi iki parçaya ayırın. Malzemenin bir parçasını iyi pişmesi için, ince bir tabaka halinde tepsinin içine yayın.
Bir tencerenin içine 2 çorba kaşığı tereyağını alın. ilk önce küçük küçük doğranmış soğanı kavurun. Soğanın pembeleşmesine yakın 750 gram yağsız kıymayı ilave edin. Daha sonra havanda dövüp, incelttiğiniz 300 gram cevizi ekleyin. Son olarak da 2 çay kaşığı karabiber, tarçın, kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı tuz ve küçük küçük çentilmiş maydanozu ilave edin.
Karıştırarak malzemeleri yumuşattıktan sonra ocaktan alın. Hazırladığınız içi soğutun. Tepsinin içine serdiğiniz ince tabakanın üzerine bu içi koyun. Malzemenin üzerine hazırladığınız köfteden yine ince bir tabaka serin.
Üzerine margarin sûrdükten sonra orta ısılı fırında kızarana dek pişirin. Dilimledikte sonra servis yapabilirsiniz.
Kategori: Köfteler.
Yukarı Git »