MALZEMELER
15-20 adet orta boy kabuklu veya kabuksuz karides
2 adet yeşil sivri biber
½ demet maydanoz
8 yemek kaşığı zeytinyağı
½ su bardağı beyaz şarap
2 yemek kaşığı limon suyu
8 diş sarmısak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Öncelikle karidesleri yıkayalım.
Öte yandan, sarmısakları soyup, ince dilimler halinde keselim, sivri biberleri çok ince halkalar halinde doğrayalım. Maydanozu yıkayın ve sadece yapraklarını bütün olarak koparın.
Isıya dayanıklı bir fırın kabını önümüze alalım ve karidesleri içine yerleştirelim. Sosumuzu hazırlamak için, ayrı bir kapta zeytinyağını, şarap, limon suyu, sarmısak, sivri biber, tuz ve karabiberle beraber maydanoz yapraklarımızı güzelce karıştıralım. Sonra da karideslerin üzerine gezdirelim, sosumuzu karideslere iyice yedirelim. Önceden 175 dereceye ayarlayıp, ısıttığımız fırının orta gözüne kabımızı yerleştirelim. 15 dakika kadar pişirelim. Servise sunmadan evvel, yemeğimizi karıştıralım.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
400 gr irmik
2 baş sarmısak
1.5 su bardağı un
1.5 su bardağı zeytinyağ
1/2 kg çiğ köftelik bulgur
1.5 yemek kaşığı biber salçası
tuz
HAZIRLANIŞI
Bulgur ve irmiği bir tepsi içinde harmanlayıp, hafifçe ıslatın, salça ve tuz ilave edip, hamur kıvamına getirin. Un ve su katıp yoğurun. Sakız gibi bir hamur haline geldiğinde, fındık tanesi iriliğinde köfteler yapın. Köftelerin üzerine parmakla hafifçe fastırıp, yassıltın. Daha sonra bu köfteleri kaynar suda haşlayıp, süzün. Zeytinyağı, dövülmüş sarmısak ve salçayı karıştırıp, köftelerin üzerine dökün. Arada bir kanştırarak bulgurun bu kanşımı emmesini sağlayın. Üzerine bir demet maydanoz doğrayıp, servis yapın.
Kategori: Köfteler.
Yukarı Git »
MALZEMELER
500 gram kıyma
1 diş sarmısak
1 çorba kasığı mısır özü yağı
1 çorba kasığı un
1 bucuk su bardağı su
Karabiber, kimyon, tuz
2 adet doğranmış ve kızarmış patates
HAZIRLANIŞI
Kıymayı dein bir kapta dövülmüş sarmısak ve baharat ile yoğurun. Tuzunu katın. Elinizle köfte şekli verin. Köfteleri fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika pişirin.
Tepsiden alıp, tencereye yerleştirin, 1 çorba kasığı Bizim mısırözü yağını tavada kızdırın, 1 çorba kasığı unu yağda karıştırarak kavurun, 1 bucuk su bardağı suyu ekleyip, muhallebi kıvamına gelene kadar sosu karıştırmaya devam edin.
Hazırladığınız sosu, köftenin üzerine dökün. 15 dakika kısık ateşte pişirin. Dilerseniz, patates kızartması ile servis vaom.
Kategori: Köfteler.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 Kg İnce Bulgur
2 Su Bardağı Su
1 Kg Orta Boy Domates
5 Baş (35-40 diş) Sarmısak
1 Demet Maydanoz
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
1/2 Su Bardağı Un
2 Yumurta
10 Su Bardağı Su
1 Limon
1 Çay Bardağı Çiçekyağı
Karabiber, Kimyon, Tuz
HAZIRLANIŞI
Bulguru tepsiye koyup 2 su bardağı sıcak su ile ıslatın.Kabarıncaya kadar bekletin. Yumurta, tuz ve baharatları ilave edip ara sıra su serperek özleşene kadar iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın. Serçe parmağınızla ortasında küçük bir çukur oluşturup unlanmış tepsiye dizin.
Kaynamakta olan 10 bardak suya yarım limon suyu ve köfteleri ekleyip haşlayın. Köfteler suyun üstüne çıkmaya başlayınca geniş bir kaba alın.
Sarmısakları ince kıyıp yağda kavurun. Kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ilave edip pişirin. Köfteleri ekleyin ve bir taşım kaynatıp ocaktan alın. İnce kıyılmış maydanoz ve yarım limon suyu ekleyip tahta kaşıkla harmanlayın. Sıcak olarak servis yapın.
Kategori: Köfteler.
Yukarı Git »
MALZEMELER
Köfte Harcı İçin;
3 su bardağı ince (köftelik) bulgur
3 su bardağı kaynar su
1 su bardağı un
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
Üzerinin Sosu İçin;
2 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı margarin
HAZIRLANIŞI
Derin bir kapta bulguru sıcak kaynar su ile ıslatın. 15 dakika kadar bulgurun şişmesini ve yumuşamasını bekleyin. Sonra iyice ovalayıp, üzerine unu ilave edin. Tekrar iyice ovalayın. 5 dakika kadar sonra üzerine biber ve baharatları ekleyin. Artık köfte haline getirin, yani elinizde ufacık misket şeklinde toplar yapın ve içine parmağınızın ucu ile hafif bastırın. Bir tencerede 5-6 su bardağı suyu kaynatın. Kaynayan suyun içine köfteleri atın. Köfteler iyice yumuşasın. Tencereden alıp, suyunu süzün ve bir servis tabağına alın. Bir tavada biraz yağ eritip, içine dövülmüş sarmısak ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip, kavurun ve bir sos yapın.
Daha sonra köftelerin üzerine bu sosu döküp, servise sunun.
Hazbiye Kayhan/Adana
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »