Sarıkızın Çorbası (Karidesli, Safranlı Çorba)


MALZEMELER
15-20 adet orta boy çiğ karides (büyük olmamasına dikkat edin)
1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağı
7-8 su bardağı et suyu
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı safran (kadayıf gibi tel tel olur, rengi sarımsı-kırmızımsıdır. Ama fiyatı tuzludur)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI
Orta boy bir tencerenin içine zeytinyağı ve tereyağını koyup, orta ısılı ateşin üzerine oturtalım. Yağ erir erimez safranı atıp, 1 dakika kadar çevirelim ki, safranın rengi yağa iyice geçsin. Sonra üstüne et suyunu ekleyip, kaynamaya bırakalım.
Bu arada küçük bir kasede yarım su bardağı su ile unu iyice ezip, pürüzsüz bir hale getirelim. Safranlı et suyunu kaynamaya başladığında hızla karıştırarak unlu bulamacı çorbanın içine boşaltalım. Ama en doğru yöntem, kaynayan et suyundan bir kepçe unlu bulamacın içine katarak, ılıklaştırmaktır. Böylece sıcak çorba soğuk değil de ılık bir bulamaçla karıştığından pütürlük olmaz. Şimdi de sıra geldi tuz ve biberi serpiştirmeye. Ama hemen ardından da karideslerimizi ilave edelim. Bu arada 5-6 dakika kadar, karıştırmaya ara vermeyin ki, un çorbanın içinde top top olmasın, pürüzsüz bir kıvam elde edebilesiniz. Zaten 10-12 dakika sonra ocağın altını söndürelim. Sonuçta hardal sarısı renkli, kıvamlı hafif koyuca çok lezzetli bir çorba yapmış olacaksınız. Fransızlar kullanmamış ama bence kırmızı toz ya da pul biberde çok yakışır.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »

Sarımsak soslu karides


MALZEMELER
4 kişilik;
800 gr karides
1 adet havuç
1 adet defne yaprağı
1 demet maydanoz
1 adet soğan
karabiber
tuz
1 çay bardağı beyaz şarap
sosu için:
5 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 kg haşlanmış patates
2 yemek kaşığı sirke
tuz


HAZIRLANIŞI
Havuç ve soğanı temizledikten sonra defne yaprağı ve maydanozu da yıkayın. Bütün bu malzemeyi doğradıktan sonra suyu da ilave ederek karıştırın. Üzerine karabiber, tuz ve şarabı da ekleyin ve 15 dakika yüksek ateşte pişirin.
Karidesleri bol suda yıkayın ve temizleyin. Sebze suyunun içine atın ve yaklaşık 5 dakika pişirin. Süzün ve soğumaya bırakın. Patatesleri haşlayın ve sonra pütürsüz bir kıvama gelene kadar ezin, çok ince kıyılan sarımsakları ve tuzu ekleyin.Sirke ve zeytinyağını azar azar ilave ederek krema kıvamına gelen kadar karıştırın. Karidesle birlikte servis yapın.

Kategori: Deniz Ürünleri.

Yukarı Git »

Sarimsakli limon sosu


MALZEMELER
2 Çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
6 Çorba kaşığı limon suyu
1 Tatlı kaşığı kekik
1 Tatlı kaşığı biberiye
2 Diş sarmısak
½ su bardağı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI
Sarmısağı ince ince kıyın
Diğer malzemelerle karştırıp zeytinyağını ekleyin

Kategori: Soslar.

Yukarı Git »

Sarımsaklı patates ve but


MALZEMELER
(4 kişilik)
4 0rta boy patates
6 diş sarımsak
Tuz
Pul biber
Yarım çay bardağı mısır özü yağ
4 tane parça but
Yarım limon suyu
Bir kase yoğurt
Bir çay kaşığı salça

HAZIRLANIŞI
Patatesler küp şeklinde doğranır tencereye yağ konur. Patatesler eklenir tuz katılır, kapağı kapanıp su koymadan kendi buharıyla pişer. Yumuşayınca ocak kapanır, butlar limon suyu ve tuzla ovulur üzerine bir kaşık yoğurt ve salça karıştırılıp sürülür. Bu hem yumuşak yapar hem de güzel kızarmasını sağlar. Fırına verilir. Piştikten sonra servis tabağına alınır, yanına patatesler konur. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış pul biber dökülür. Kolay olduğu kadar çok da lezzetlidir.

Kategori: Tavuk Yemekleri.

Yukarı Git »

Sarıp Sarmala


MALZEMELER
1 kg mezgit balıgı
1 bağ pazı
1 yemek kaşığı dolusu kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolusu çam fıstığı
1 adet limon
1 çay kaşığı tarçın
Yeteri kadar tuz, karabiber


HAZIRLANIŞI
Pazıyı yıkayıp saplarından ayırın. Kaynar tuzlu suya bastırın. 1-2 dakika bekletip suyunu süzün. Fileto mezgit balıkları çok ince dograyıp bir kenara koyun.
2 adet soğanı ince kıyıp sıvı yağda pembeleştirin. Doğramış olduğunuz balıkları ve fıstığı katıp kavurun. Üzümü ve baharatÍarı koyup karıştırın. Biraz dinlendirin.
Pazıları kare kesip hazırÍadığınız içten birer kaşık içÍerine koyup sarıp sarmaÍayın. Yarım çay bardağı su koyup 15 dakika pişirin. Soğuk oÍarak servise sunun.

Kategori: Deniz Ürünleri.

Yukarı Git »
Sayfaya Git: [23/98] Önceki 21 22 23 24 25 Sonraki