MALZEMELER
1 kg. pırasa
1 bardak pirinç
4 adet kuru soğan
1 bardak zeytinyağı
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dereotu (kıyılmış)
2 yemek kaşığı yeşil soğan (kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tarçın
6 adet kesme şeker
1 adet limonun suyu
3 bardak su
1 tatlı kaşığı dolma baharı (yenibahar)
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
HAZIRLANIŞI
Pırasaları bıçakla uzunlamasına kesin. Kaynamış tuzlu suda haşlayın. Uzun şeritler elde edin.
Şeritleri 20 cm. boyunda kesip, dolma için hazırlayın.
Pirinci yıkayıp, tuzlu suda bekletin. Kuş üzümlerini temizleyip, soğuk suda bekletin.
Zeytinyağında ufak zar şeklinde doğranmış soğanları kavurun. Pirinci süzün. Soğanlarla birlikte 10-15 dakika kavurun. Altını kısın. Kuş üzümü, yeşil soğan, tarçın, kesme şeker, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyin. Üzerine 1 bardak su koyun. Kısık ateşte suyunu çektirin. Altını söndürüp, yenibaharını atıp, karıştırın. Dereotunu içine doğrayın.
Şeritlerden bir tanesinin ucuna dolma içinden koyun. Üçgen şeklinde sarın. Dolmaları tencereye dizin. 2 bardak su ile 8 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin. Dolmaların üzerini kapakla kapatın. Kısık ateşte 20 dakika pişirin.
Soğuk servis yapın.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 kg ıspanak
200 gr mayonez
200 gr yoğurt
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
2 adet domates
Not: Süzme yoğurt kullanılırsa daha güzel olur.
HAZIRLANIŞI
Ispanakları temizledikten sonra soğuk su ile yıkayın. Bu yıkamayı bir kaç defa tekrarlayın. Temizlenen ıspanakları, daha önceden kaynattığınız suyun içine koyarak 15 dakika haşlayın. Soğuk su ile soğuttuktan sonra bir tülbentle suyunu sıkın. Ispanakları iri bir şekilde doğrayıp salata tabağına yerleştirin.
Muslin sosun yapılışı: Çukur bir kapta mayoneze yoğurdu yedirerek, çırpma teli ile yavaş yavaş karıştırın. Sarımsakları havanda dövüp içine atın ve tuzu, kara biberi de ilave edin.
Muslin sosu ıspanakların üzerine servis kaşığı ile gezdirerek dökün. Pul biber ile süsledikten sonra servis yapın.
Kategori: Salatalar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1.sırada karıştırılacak olanlar:
2 su bardağı un
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı dövülmüş karanfil
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat (ufak Hindistan cevizi)
2. sırada karıştırılacak olanlar:
Yarım su bardağı hurma (çok ince doğranmış)
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yarım su bardağı kuru üzüm
3. sırada karıştırılacak olanlar:
3 adet elmayı rendeleyin. Bir tavada hiç su eklemeden 4-5 dakika kadar pişirin. Altını kapatıp, soğumaya bırakın.
4. sırada karıştırılacak olanlar:
Yarım su bardağı margarin (eritilip, ılıtılmış)
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
Ayrıca eğer varsa 1 yemek kaşığı kanyak
Tepsiye yaymak için:
55-60 cm eninde yağlı kağıt. (Aslında en iyisi parşömen kağıttır. Çünkü yağlı kağıdı çoğu kez tekrar yağlamak gerekiyor)
HAZIRLANIŞI
Size kolaylık olsun diye tüm malzemeleri, hamura katılma aşamalarına göre sıraya dizdim. Şimdi oldukça büyük, geniş, derin bir kabı önümüze alalım. Bütün malzemeleri tek tek hazırlayıp tezgahın üzerine dizelim. Artık bu müthiş kekimizi yapmaya başlayalım. Önce 1. sırada olan; un, tuz, karbonat, tarçın, dövülmüş karanfil, rendelenmiş nuskatı karıştırma kabının içine koyalım. Üzerine 2. sıra da karıştırılacak olan malzemeleri ekleyelim. Bu arada da sürekli karıştırmaya devam edelim. Hemen 3. sıradaki malzemeleri ve 4. sıradaki malzemeleri de ilave ederek bir taraftan da kek hamurunu karıştırmaya devam edelim. Şimdi en son aşama da kanyağı da ilave edelim. Yoksa portakal likörü, kahve likörü gibi başka tadları da kullanabilirsiniz. Bir taraftan da fırınımızı 175 derece yani orta ısıya ayarlayalım. Ama yağlı kağıdın ?yağından? pek emin olamadığım için yine de kağıdı yumuşak bir margarinle yağlayalım. Üzerine kek malzemesini boşaltarak, üstünü düzeltelim. Eğer büyük bir kek kalıbınız varsa, onda da yapabilirsiniz. Sonra bekletmeden fırına verin ve 40-45 dakika kadar pişirelim. Ama bu arada fırın kapağını hiç açmayın. Sonra çıkarıp soğutun. Dilimleyin servis yapalım.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
3 Yaprak Jelatin
4 Yumurta
3 Kahve Fincanı Kahve
1 Paket Vanilya
2,5 Çay Bardağı Tozşeker
1 Çorba Kaşığı Konyak
300 gr Krem Şanti
300 gr Böğürtlen (dondurulmuş)
HAZIRLANIŞI
Jelatin yapraklarını soğuk suda bekletin. Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Yumurta sarılarını, kahve, vanilya ve 1 çay bardağı tozşekerle birlikte 5 dakika benmari usulü karıştırın. Jelatini soğuk suyun içinden alıp suyunun süzülmesini bekleyin. Ardından konyakla birlikte elde ettiğiniz kremaya ilave edin. Kremayı sürekli karıştırarak soğutun.
Krem şantiyi paketin üzerindeki tarife göre hazırlayın. Hazırladığınız kremaya ilave edin. Buzdolabında bekletin.
Yumurta aklarını yarım çay bardağı tozşekerle köpük halini alıncaya kadar çırpın. Ardından kremaya ekleyip en az 2 saat buzdolabında bekletin.
Bu arada süsleme için birkaç böğürtlen ayırın. Kalan böğürtlenin yarısını artan şekerle birlikte bir tencereye alıp kısık ateşte 5 dakika pişirin. Böğürtlenleri bir süzgeçten geçirip başka bir tencerede tekrar ısıtın. Artan böğürtlenleri ekleyip soğumasını bekleyin. Kremayı bir kaşıkla şekillendirip servis tabaklarına alıp böğürtlen ve böğürtlen sosu ile süsleyip servis yapın.
Kategori: Yumurta Yemekleri.
Yukarı Git »
MALZEMELER
60 gr margarin (veya tereyağ)
1 tatlı kaşığı tarçın
50 gr pudra şekeri
120 gr kuru üzüm
4 yumurta
40 gr un
1 limon
8 muz
HAZIRLANIŞI
Bir puding kalıbını yağlayıp, unlayın. Üzümleri ılık suda 10 dakika kadar ıslatın. Muzları soyup, püre yapıp, bir kaseye koyun. Yağı küp küp kesip muzun içine katın. Unu çırparak azar azar ilave edin. Unu karışıma yedirdikten sonra karıştırmaya ara vermeden yumurtaların sarılarını teker teker katın. 1 tanesini yedirmeden ikinciyi kırın. Üzümleri sudan çıkartıp, kurutun. Rendelenmiş limon kabuğuyla birlikte karıştırın. Yumurta aklarını kar haline getirene dek çırpın. Önceden hazırladığınız karışıma azar azar katın. Bu hamuru yağlanıp, unlanmış kalıba boşaltın. Üzerine pudra şekeri ve tarçını beraberce karıştırıp, serpin. 180 dereceye ayarladığınız fırında katılaşana kadar pişirin. Puding pişince kalıbın içinde ılınmaya bırakın. Servis tabağına tersyüz edip, çıkartın. Soğutup, seıvis yapın.
Kategori: Tatlılar.
Yukarı Git »