Milföy Börekleri


MALZEMELER
1 su bardağından 1 parmak eksik soğuk su
1 yemek kaşığı sirke
250 gr. margarin (soğuk olacak, buzdolabında bekletin)
3,5 su bardağı un (un miktarı bazen 2-3 yemek kaşığı daha fazla eklemeyi gerektiriyor. Kulak memesinden çok az daha sert bir hamur olacak)
1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;
1. seçenek: Yarım kg Pırasanın beyazını doğrayıp, haşlayın ve süzün. 2.yemek kaşığı yağda 5 dakika kadar soteleyin.
2. seçenek: Yarım kg kabağı doğrayın ve haşlayın. Süzüp, 2 yemek kaşığı sıvıyağda 5 dakika kavurun. Varsa biraz rende beyaz peynir ve dereotu da katılabilir.
3. seçenek: 3 adet patlıcanı közde pişirin. Bir beşamel sos hazırlayıp, ezilmiş köz patlıcanla karıştırın.
4. seçenek: Kıymalı iç: bildiğiniz usulde kıymalı börek harcı hazırlayacaksınız.
5. seçenek: Peynirli iç; yine bildiğiniz usulde peynirli börek harcı hazırlayacaksınız.

HAZIRLANIŞI
Geniş bir yoğurma kabının içine önce unu koyalım. Üzerine tuzu ekleyip, parmak uçlarımızla karıştıralım. Sirkeyi ve suyu da üzerine gezdirelim. Şimdi buzdolabından soğuk margarini çıkarıp, bıçakla unun üzerine doğrayalım. Tekrar yoğurmaya başlayalım. Yoğururken biraz zorlanabilirsiniz. Ama yağı una iyice yedirmeye çalışın. Gerekirse bir miktar daha un ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 7-8 dakika sonra hamur iyice toparlanmaya başlayacak, pürüzsüz bir hale gelecektir. Hamuru büyük bir top haline getirip, üzerine temiz bir mutfak peçetesi örtün ve buzdolabında en az 1 saat bekletin.
Şimdi hamuru açmak için tezgahın üzerini hafifçe unlayalım. İsterseniz hamuru iki eşit bezeye bölüp, hazır yufka boyutunda iki adet yufka açabilirsiniz. Bunu yuvarlak bir tepside, aralarına yukarıdaki harçlardan herhangi birini koyarak bildiğiniz usulde tepsi böreği yapabilirsiniz. Ya da tek bir kalın bir yufka olarak açıp, iç harcını ekleyip, rulo şeklinde de sarabilirsiniz.
En sonunda mutlaka çırpılmış 1 ya da 2 yumurtayı hamurun üzerine sürüp, 175 dereceye ayarlı fırında en az 35 dakika kadar pişirin. Üzeri iyice kızaran böreği henüz dilimlerken, hamurun katlara ayrıldığını göreceksiniz.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »

Milföy Çanağında Uykuluk


MALZEMELER
500 gr uykuluk eti (yani hayvanın boynunun altı ?yumuşacık pamuk gibi bir et)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağı
2 adet orta boy yeşil dolmalık biber
Ayrıca: 10-12 adet kare şeklinde, hazır, dondurulmuş milföy hamuru. Donunu çözdürüp kullanın)

HAZIRLANIŞI
Uykuluk dediğimiz o yumuşak eti, bir kesme tahtasının üzerinde, jülyen dediğimiz, parmak şeklinde doğrayalım. Yani kalınlık bir santim gibi, uzunluk ise 8-10 santim olacak şekilde eti kesmeye çalışın. Sonra bu etlerin üzerine tuz ve karabiber serpip, bir kenarda bekletelim.

Yeşil dolmalık biberlerin sapını, üst kısmıyla beraber kesip, kapak gibi çıkaralım. Tohumlarını ayaklayalım ve boylamasına dörde bölüp, yine bir kesme tahtasının üzerinde tıpkı etler gibi parmak şeklinde şeritler olarak doğrayalım.

Öte yandan orta boy bir tavayı, orta ısıdan biraz daha yüksek ateşin üzerine oturtalım. Etleri ekleyip, bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavuralım. Etlerin rengi dönüp, kahverengileşmeye başladığında hemen dilimlenmiş biberleri sıvıyağa beraber ekleyip, tuz ve karabiberini serpiştirelim. Etin pişme süresini siz ayarlayın.

Ben biraz pişmiş sevenlerden olduğum için eti yaklaşık 15 dakika kavururum. Siz daha da az pişirebilirsiniz. Şimdi sıra geldi milföy hamurlarını fırınlanmaya. Aslında bu iş için satılan ve dondurma külahına benzeyen kalıplar var. O kalıpların üzerine kare milföy hamuru külah gibi sarıp, üzerini de çırpılmış yumurta ile bulayıp fırına vereceğiz.

Yaklaşık 20 dakika sonra fırından çıkardığımız milföyler soğuyunca rahatlıkla kalıptan çıkarabilirsiniz. Ama eğer böyle bir kalıbınız yoksa, şöyle 10 cm çapında fırına dayanıklı cam kaselerin içine buzu çözülen milföyü çanak gibi oturtun ve bu şekilde fırında pişirin.

Fırından çıkardığınız çanak ya da dondurma külahı şeklindeki milföy hamurlarının içine krem sosla karıştırdığınız etli harcınızı doldurup, servis tabağına yerleştirin. Ilık olarak servise sunun.

SOSUN TARİFİ
Şimdi de sıra sosu yapmaya geldi. Bunun için derin ama küçük bir tencereye sütü, kremayı ve tereyağını koyarak içine de defne yapraklarını atın. Sonra ateşin üzerine oturtup, ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın.

Bir taraftan da unla yarım bardak suyu bir tasın içinde çatalla iyice çırpın. Sonra bu karışımın içine kaynayan sütlü karışımdan 2-3 yemek kaşığı kadar ekleyip, ılıklaştırın. Ilıklaşan, unlu suyu azar azar ve yavaş yavaş ama mutlaka karıştırarak kaynayan sosun için ilave edin. Hep birlikte karıştırarak 7-8 dakika daha unun kokusu gidinceye değin pişirip ocağın altını kapatın.

Sonra defne yapraklarını çıkarıp atalım. Eğer sosunuz topaklanmış, pötürlenmişse ılınınca mikserle çırpabilirsiniz.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »

Milföy Çörekleri (2 Kişilik)


MALZEMELER
4 Adet Milföy Hamuru
5-6 Dilim Kaşar Peyniri
5-6 Dilim Salam
Üzerine 1 Adet yumurtanın Sarısı


HAZIRLANIŞI
Milföy hamurlarını alüminyum folyo üzerine alalım. Yanyana ikişer tane olmak üzere birbirine yapıştıralım. Merdane ile hafifçe inceltelim.
Salam ve kaşar dilimlerini şekilde görüldüğü gibi hamurların ortasından başlamak üzere yerleştirelim. Hamurların iki kenarını içe doğru katlayalım. Yanyana iki rulo oluşturacak hale getirelim. Buzlukta 10 dakika bekletelim.
Buzluktan alıp yarım cm kalınlığında keselim. Üzerine yumurta sarısı sürelim. Önceden ısıtılmış orta hararetli fırında üzeri kızarana dek pişirelim.

Kategori: Hamur İşleri.

Yukarı Git »

Milföy Hamurlu Elma


MALZEMELER
8 adet elma
8 yemek kaşığı şeker
8 adet milföy hamuru

Şurup için:
2,5 su bardağı tozşeker
2,5 su bardağı su

HAZIRLANIŞI
Elmalar yıkanır ve bütün kalacak şekilde kabukları soyulur. İçleri bir kabak oyacağı ile oyularak çekirdekleri çıkartılır. Elmalar altı düz bir tencereye konulur. Herbir elmanın içine 1 yemek kaşığı şeker ilave edilir. Yarım su bardağı su eklenerek hafifçe pişirilir. Daha sonra ateşten alınıp ılınmaya bırakılır. Diğer taraftan milföy hamurları hafifçe açılır, ortasına elma konur ve ağzı büzülerek kapatılır. 180 derece fırında yarım saat kadar pişirilir. Servis tabağına alınır, arzuya göre üzerine tarçın serpilebilir. Ilık olarak servis yapılır.

Kategori: Tatlılar.

Yukarı Git »

Milföy Hamurlu Güveç


MALZEMELER
150 gr kuşbaşı bonfile et
1 adet patlıcan
1 adet patates
1 adet orta boy soğan
1 adet defne yaprağı
1 adet orta boy havuç
1 adet çarliston biberi
1 diş sarmısak
1 yaprak milföy hamuru
1 adet yumurta
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 adet çalı fasulye


HAZIRLANIŞI
Bir kaba soğan ve biberleri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Tencereye yağı koyarak içerisine biber, soğan ve sarımsak ilave ederek karıştırın. Başka bir kapta etleri haşlayıp tencereye koyarak biraz karıştırın. Havuçları ve fasulyeleri doğrayarak tencereye ilave edin. Suyunu ekleyin.
Kısık ateşte defne yaprağını kaynatın. Etler pişmeye yakın patatesi ve pirinçi koyun. İçerisine tuz ve karabiber ilave ederek güveç kabına boşaltın. Patlıcanları yağda kızartarak yemeğin üzerine serpiştirin. Milföy hamurunu merdaneyle biraz açarak kenarlarını yuvarak hale getirin. Güvecin kenarına tutmaması için yumurta sarısı sürün.
Hamuru üzerine kapatın. Kalan yumurta sarısını da hamurun üzerine sürerek güveci fırına verin. Hamur kızardığında fırından alarak pilav ile sıcak olarak servise sunun.

Kategori: Et Yemekleri.

Yukarı Git »
Sayfaya Git: [48/66] Önceki 46 47 48 49 50 Sonraki