MALZEMELER
2 adet orta boy kabak (irice rendelenmiş)
1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik ince doğranmış)
3 diş sarmısak (dövülmüş)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru nane (varsa yarım demet ince kıyılmış taze nane de çok yakışır)
ve ½ kg mantar (iyice yıkanıp, her biri boylamasına üç veya dört parçaya bölünmüş.Yani incecik doğranmış)
Üzeri için; 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
veya dil peyniri veya tost kaşar
HAZIRLANIŞI
Mücver aslında sebzeli, unlu bir karışımdır ve kaşıkla kızgın yağa dökülerek kızartılır. Ama hem çok yağ çeker hem de uzun sürer. Size çok pratik bir et yani "side dishes", yani garnitür tanımlaması vereceğim. Niye mantara egoist dediğimin sırrı ise bende saklı!!!
Önce kabakları iyice yıkayıp kabuklarıyla beraber rendenin iri gözüyle rendeleyelim. Kuru soğanı da yemeklik çok ince kıyalım. Sonra da bir tavaya zeytinyağını koyup, orta ısıdaki ateşin üzerine oturtalım. Yağ kızmaya başlayınca içine kabakları soğan ve dövülmüş sarmısağı ekleyip, 5-6 dakika karıştırarak kavuralım, ocaktan alalım. Şimdi içine tuz ve diğer baharatları ve doğranmış mantarları ekleyip bir güzel karıştıralım.
Bir taraftan da sosu hazırlamak üzere derin bir kasenin içinde yumurta, krema, un, süt ve isterseniz tuz, karabiberi de ekleyerek bir çatal yardımıyla iyiyce çırpalım. Hemen içine mantarlı harcımızı ilave edip karıştıralım, bir kenara koyalım.
Öte yandan fırına dayanıklı orta boy, kenarları yüksek bir kabın içini az biraz sıvıyağla iyice yağlayalım. İçine sosla karıştırdığımız mantarlı karışımı yayalım. Eğer varsa üzerine rende peyniri de serpiştirelim ve 175 dereceye ayarlı fırının orta gözünde 25 dakika kadar pişirelim. Sıcak ya da ılık olarak, tıpkı börek gibi dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 paket kalın makarna
4 yumurta
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Beşamel sosu için :
1 büyük soğan
3/4 fincan un
2 su bardağı süt
1/4 paket margarin veya tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
tuz
Mantar sosu için:
250 gram mantar
3 orta boy domates
1 çay bardağı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
Makarnaları tencereye koyup haşlamaya bırakın, aynı anda başka bir tencerede ince doğradığınız veya rendelediğiniz soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurup üzerine unu, tuzu ve karabiberi ilave edin. 3 dakika ateşte karıştırdıktan sonra üzerine yavaş yavaş sütü ilave edin. Koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Kaynamaya basladıktan sonra yıkayıp kalın doğradığınız mantarları yağla suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine soyup, Çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin ve domatesler eriyene kadar pişirin. Piştikten sonra süzgece aldığınız makarnaları, beşamel ve mantar soslarını, peynir rendesini büyükçe bir kapta harmanlayın, cam bir kasede iyice çırptığınız yumurtaları da ilave edip iyice karıştırdıktan sonra yüksek kenarlı yağlanmış bir fırın tepsisi ya da borcama koyup önceden ısıtılmış fırına koyup 250 derecede 45 dakika pişirin. Kontrol için içine kuru bir bacak saplayıp çıkartın. Beşamel sosun yeterince katılaşıp katılaşmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz. Ancak beşamel sos bekledikçe de katılaşacaktır.
Kategori: Hamur İşleri.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 paket burgu ya da fiyonk makarna
Harcı İçin;
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarmıak
2 su bardağı ince doğranmış mantar
HAZIRLANIŞI
Makarnaları kaynayan bol tuzlu suda 5 dakika haşlayıp süzelim.
Öte yandan başka bir tavada zeytinyağını kızdırıp dövülmüş sarmısakla beraber ince doğranmış mantarları ekleyelim. Ara ara karıştırarak 3-4 dakika kavuralım, ocaktan alalım.
Fırına dayanıklı ve kenarları yüksek, orta boy kabımızı önümüze alalım. Haşlanmış ve süzülmüş makarnaları kabın içine boşaltalım. Üzerine beşamel sosla birlikte kavrulmuş mantarları aktaralım. Tüm malzemeleri karıştırıp iyice harmanlayalım. Artık son aşama olarak rendelenmiş parmesan ya da eski kaşar peynirini makarnanın tüm yüzeyine serpiştirelim ve 175 dereceye ayarlı fırının orta gözünde 30-35 dakika kadar pişirelim.
Dilimleyerek servis yapalım.
SOSUN TARİFİYağı eritir eritmez unu ekleyelim ve bir tahta kaşıkla sararıncaya kadar kavuralım. Karıştırma işlemini bırakmadan üzerine azar azar ve yavaş yavaş sütü ekleyelim. Yine karıştırmaya devam ederek sosumuz muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim. 1-2 dakika kaynamasına izin verelim ve ocağın altını kapatalım.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
Hamur için :
125 gr margarin
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı su
alabildiği kadar un
tuz
üzeri için :
150 gr jambon
200 gr mantar
maydanoz
dereotu
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır unu
1 kutu taze krema (200 ml)
HAZIRLANIŞI
Önce hamur için malzemeleri iyice yoğurup, biraz sert bir tart kıvamında hamur hazırlanır ve dinlenmeye bırakılır.
İçi için tüm malzemeler iyice karıştırılıp, akışkan kıvamlı bir hamur yapılır.
Daha sonra hazırlanan tart hamuru bir merdane yardımıyla açılarak tercihen kelepçeli bir kalıba yerleştirir. Üzerine çatal yardımıyla delikler açılır. Daha sonra hazırladığınız iç hamuru bu tart hamurunun üzerine boşaltılır.
180 derece fırında 35-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
Kategori: Hamur İşleri.
Yukarı Git »
MALZEMELER
4 çorba kaşığı mantar, kıyılmış
1 su bardağı bayat ekmek içi
1.5 su bardağı kaşar rendesi
1/4 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
11 adet kabak
kekik
tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Kabakları tuzlu suda 10 dakika haşlayın, süzüp boylamasına ikiye kesin, ortalarını çıkarın. Bu çıkan içleri, ekmek içi, yumurta, tuz, biber, kekik, kaşar peynirinin yarısı ve mantarla iyice karıştırın. Önce fırını ısıtın, payreks bir kabı yağlayın. Kabakların oyulmuş kısmına hazırladığınız içi doldurun ve payrekse dizin, kalan kaşar rendesini serpin, üzerine biraz sıvı yağ gezdirip, 15-20 dakika kadar fırınlayın.
Kategori: Sebze Yemekleri.
Yukarı Git »