MALZEMELER
2 adet yumurta
1 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1/2 sıvı yağ
1 paket kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI
Kek karışımını büyük boy borcama dökerek 175 derecede pişirin. Kreması için 2 fincan
un, 2 fincan şeker 1/2 su bardağı süt pişirin. 1 su bardağı sütle 1 paket krem şantiyi karıştırın. Soğuyan krema ile iyice çırpılarak sıcak kekin üzerine dökün. Servis yapılırken üzerine sıcak çikolata sosu dökün.
Kategori: Kekler - Pastalar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
3 adet orta boy kabak
3 adet orta boy havuç
2 diş sarmısak (dövülmüş)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı sıvıyağı
Ayrıca:
6-8 adet bonfile
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
Sebzelerimizi yıkamakla işe başlayalım. Eğer evinizde varsa, sebze soyacağı ile kabak ve havuçları çok ince, uzun uzun şeritler halinde dilimleyelim. Bu işi yani çok incecik dilimlemeyi bir bıçakla yapmak çok zor. O zaman isterseniz bildiğimiz, klasik halka şeklinde ama yine çok ince ince doğrayalım.
Bir taraftan da bonfilelerimize tuz ve karabiber serpiştirip, beklemeye bırakalım.
Şimdi bir tavaya sıvıyağı koyup, yağ kızınca hemen sarmısağı katıp, 30-40 saniye şöyle bir çevirelim. Üzerine kabak ve havuçları ekleyip, 5-6 dakika kadar ara sıra karıştırarak kavuralım. Eğer sebzeyi daha pişmiş kıvamda seviyorsanız önce 5 dakika kadar kaynar tuzlu suda haşlayın ve süzdürün. Hatta içi buz dolu suyun içine haşlanan sebzeleri atarsanız renginin hiç bozulmadan kaldığını göreceksiniz. İyice kavrulan sebzeleri bir el kevgiri yardımıyla servis tabağına alalım. Sonra aynı yağda bonfileleri kızartalım. Ama isterseniz bonfileleri ızgarada pişirebilirsiniz. Artık son aşama olarak krem sosumuzu hazırlamak üzere küçük derin bir tencerenin içine yağları koyalım. Erir erimez unu ekleyerek sürekli karıştırarak kavuralım. Unun rengi sararmaya başladığında artık un kokusu gitmiş demektir. Ve hemen sütü eklemeye başlayalım. Ama sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin. Yoksa sosumuz topaklaşır, pütür pütür olur. Bir taraftan da kremayı ekleyelim, tuz ve karabiberi serpiştirelim. Artık sosumuz kaynamaya başladığında ocağın altını kapatıp, içine sıcakken ince kıyılmış maydanozu ekleyip, karıştıralım.
En önemli aşama olan sunuş kısmına geldik nihayet. Bu fanfin yemeklerde tabak dekorasyonuna çok önem vermeliyiz. Ben size nasıl olması gerektiğini anlatayım, sizde bu sistemle uygulayın olur mu! Bir kere tabağın altına kızarmış sebze şeritleri yerleştirilecek, üzerine kızarmış ya da ızgara edilmiş bonfile oturtulacak. En üstten de krem sosumuz aktarılarak et ve sebze lezzetlendirilecek. İşte bu mizansenle tabaklara malzemeleri bölüştürüp, servise sunalım.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 paket krem şanti
3 adet limon
1 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı kaynar su
2,5 su bardağı soğuk su
1 paket limonlu jöle
HAZIRLANIŞI
İlk önce süt ve krem şantiyi çırpıp, buzdolabında bekletin.
Limonları rendeleyip, sularını sıkın. Toz şeker ve limon suyunu, şeker eriyene kadar karıştırın. Öte yandan kaynar suda limon jölesini eriyene kadar karıştırıp, miksere alın. Şekerli limon suyunu ve krem şantiyi de jöleye ilave ederek, mikserle karıştırın.
Kenarları yüksek, dikdörtgen cam bir kaba dökün. Buzdolabında 1 gece bekletip, servise sunun.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
6 adet büyük boy, dolgun armut
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Krema için gerekli olan malzemeler:
2 paket toz krem şanti ve 2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz tarçın
Süsleme için gerekli olan malzemeler:
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık ya da badem hatta yeşil fıstık da olabilir.
HAZIRLANIŞI
Armutların kabuklarını soyup, ortadan ikiye bölelim ve çekirdeklerini çıkaralım. Geniş bir tencereye armutların göbeği, üste gelecek şekilde yan yana dizelim. Üzerine toz şekeri serpiştirip, kenardan suyu aktaralım ve orta ısılı, ateşte en az 12 dakika kadar, tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde pişirelim. Maksat armutlar iyice yumuşasın. Ama dağılmasın. Ocağın altını kapatıp, armutları soğumaya bırakalım.
Öte yandan derin bir kasenin içinde sütle krem şantiyi iyice katılaşıncaya kadar çırpalım. İçine toz tarçın katmayı da unutmayalım. Hemen buzdolabına koyup, soğumaya bırakalım. Öte yandan çikolatayı elimizle kırıp, ufak parçalara ayıralım ve küçük bir tencereye koyup, üzerine de sütü ekleyip çok kısık ateşin üzerinde yavaş yavaş erimeye bırakalım. Şimdi sıra geldi son aşamaya. Artık armutları bir servis tabağına yerleştirelim. Ama bir çay kaşığıyla göbeklerini hafifçe oyalım ki o çukurlara krem şantiyi koyabilelim. Oyarak çıkardığımız armut içlerini ezip, dolaptan çıkardığımız krem şantinin içine katalım. Şimdi de bu krem şantiden kaşıkla parçalar alarak armutların oyuklarına dolduralım. Bir taraftan da erittiğimiz çikolatayı sıcakken bu krema kısmının ve armudun üstüne gezdirelim. Soğuyunca servise sunalım.
Kategori: Tatlılar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
½ kg balkabağı (soyulmuş ve dilimlenmiş hani şu tatlısını yaptığınız kavun içi, oranj renkli kabak)
2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1 adet elma (kabukları soyulup, dilimlenmiş)
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
5 su bardağı tavuk veya et suyu (ya da hazır bulyon tablet kullanın)
Yarım su bardağı hazır çiğ krema (marketlerde kutu sütü gibi kutularda satılır)
Terbiyesi için:
1 adet limonun suyu ve 1 adet yumurta
Üzeri için:
Yarım demet çok ince kıyılmış maydanoz
Ve kruton ekmek dediğimiz, zar şeklinde doğranıp, kızartılmış ekmek
HAZIRLANIŞI
Soyulmuş ve elma gibi dilimlenmiş balkabağını yıkayıp, süzdürelim, bir tencereye yerleştirelim. Üzerine yağı, dilimlenmiş elma ile yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyelim, Orta ısılı ateşin üzerine oturtalım. Hemen 2 su bardağı suyu da tencereye aktarıp, en az 40 dakika haşlayalım. Kabaklar iyice yumuşadığında ocağın altını kapatıp, soğumaya bırakalım. Sonra da bir el blenderı veya mutfak robotunda ya da çatalla bu karışımı iyice ezip, tekrar tencereye boşaltalım. Üzerine tavuk ya da et suyunu koyarak tekrar orta ısılı ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynayınca içine, iyice çırptığımız limon sulu yumurta terbiyesini sürekli karıştırarak ilave edip, 2-3 dakika sonra çorbayı ocaktan alalım. Sıcakken içine yine karıştırarak kremayı, tuz ve karabiberi katalım. Servise sunmadan önce de ince kıyılmış maydanoz ve kruton ekmekle süsleyip, ikram edelim.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »