[Değiştir]
MALZEMELER
300 gr fener balığı filetosu
(yani balığın tüm kılçıkları temizlenmiş, sadece et şekline gelmiş hali)
4-5 diş sarmısak (dövülmüş)
2 adet orta boy domates
10-15 adet çekiç zeytini
(Hani şu Akdeniz?in meşhur, hafif dövülmüş kahverengimsi zeytini. Tadı balık yemeklerine çok yakışıyor. Ama bulamazsanız normal siyah ya da yeşil zeytinde olabilir)
5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Varsa: 2 yemek kaşığı kapari (yoksa kullanmayabilirsiniz de. Ama balıklı yemeklere hafif ekşili çok hoş bir aroma katar)
Yarım limonun suyu
3-4 yemek kaşığı çok ince kıyılmış taze nane (veya yarım yemek kaşığı kuru fesleğen)
1 paket Linguin veya spagetti ya da Talyatelle makarna (yani illaki şerit makarna olmalı)
HAZIRLANIŞI
Yemeği daha kısa sürede yapıp bitirmek istiyorsak bir tarafta makarnayı haşlarken bir yandan da balıklı sosumuzu hazırlamalıyız.
Önce büyük ve derin bir makarna tenceresine 8-9 su bardağı suyu koyup, kaynamaya bırakalım. Su kaynamaya başlarken 1 tatlı kaşığı kadar tuzu atıp, makarnayı kaynayan suya salalım. Ama ara sıra sıkça karıştıralım ki makarnalar birbirine yapışmasın. İtalyanların ?al dente? dedikleri şekilde yani bizim makarnayı çok pişirme usulümüzün aksine 7-8 dakika kadar haşlama süresi yeterlidir. Ama isterseniz biz bu süreyi 9-10 dakika yapalım. Sonra hemen süzelim. Sosun yapılmasını beklemeden, makarnalar birbirine yapışmasın diye de şöyle 2-3 yemek kaşığı kadar da sıvıyağı ekleyip, karıştıralım. Bir kenarda bekletelim.
Şimdi gelelim sosumuzu hazırlamaya. Önce balığımızı kuşbaşı et şeklinde doğrayalım. Geniş ve benim tercihim olan derince bir tavaya sıvıyağı koyalım ve dövülmüş sarmısakları ekleyelim. Bir tahta kaşıkla karıştırarak 1-2 dakika kadar soteleyelim. Böylece sarmısağın aroması yağa da geçecektir. Hemen üzerine kuşbaşı doğranmış fener balıklarımızı tuzla beraber ilave ederek, 3-4 dakika karıştırarak kavuralım.
Eğer varsa kaparilerimizi tam bu sırada eklememiz gerekecek. Sonra da kuşbaşı doğradığımız domateslerimizi katalım ve yine 1-2 dakika kadar kavuralım. Şimdi sıra geldi meşhur çekiç zeytinlerimizi ilave etmeye. Bu arada kırmızı pul biberi de unutmayalım. Dikkat ettiyseniz her malzemeyi karıştırırken 1-2 dakika kavurma-soteleme süresi veriyorum. Böylece en son eklenen malzeme önceki malzemelerle iyice karışmış olur.
Balıklı sosumuzu bu haliyle 6-8 dakika daha pişirelim ve altını söndürelim. Henüz sıcakken de taze nane yoksa kuru fesleğeni ekleyip son kez karıştıralım.
Son aşama da ise bir kenarda bekleyen makarnaları sıcak sosumuzun içine aktaralım ve bir tahta kaşıkla hafifçe karıştıralım. Artık servise hazırdır.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »