[Değiştir]
MALZEMELER
1 kg domates
Yarım kg dolmalık biber
Yarım kg. dana kıyma
3 dilim bayat ekmek
3 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Öncelikle domates alırken, sert olmasına dikkat edelim. Biberleri de domateslere yakın boylardan seçelim. Domatesleri ve biberleri iyice yıkayalım. Biberlerin önce saplarını, bibere zarar vermeden çıkaralım (sapı hafifçe içeri itip çekersek daha kolay koparırız). Sonra üst bölümü kapak gibi keselim, ama tamamen çıkarmayalım, 1 cm kadar yer bırakalım. Böylece kapak dolmadan düşmez. İçindeki çekirdekli bölümü çıkaralım ve kalan çekirdekleri de suyla çalkalayarak, biberin içini temizleyelim. Domateslerden de aynı şekilde bir kapak kesip (yine kenarı biraz bırakılacak), içini boşaltalım (içini yıkamaya gerek yok).
Şimdi dolmanın içini hazırlayalım. Bayat ekmek dilimlerinin kabuklarını ayırıp, içlerini ıslatalım, sıkalım. Bir yoğurma kabında, kıyma, domateslerden çıkardığımız içler ve tuzu karıştıralım. Domatesleri ve biberleri bu harçla dolduralım. Biberlerin sap yerinde açılan pencereden şık bir görünüm sağlamak için minik domates dilimlerini kapağın altına koyalım. (kabuklu bölüm üste gelecek). Tencereye biberler alta, domatesler üste gelecek şekilde yerleştirip, şekerli, sıvıyağlı, tuzlu (su biberlerin boyuna kadar konacak) karışımı ekleyerek, çok kısık ateşte 1 saat kadar pişirelim. Dolmaları derin bir tepsiye alarak üzerleri kızarıncaya dek fırınlayıp, sıcak servis yapalım.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »