[Değiştir]
      MALZEMELER
1/2 kg buğday 
1 çay fincanı pirinç 
200  gr kuru ceviz 
200  gr kuru fasulye 
100 gr pilav fıstığı 
200  gr nohut
1 kg toz şeker 
4 adet  limon
200  gr fındık
50  gr kuş üzümü 
HAZIRLANIŞI
Pirinç ve buğdayı ayıklanıp yıkayın. Tencereye koyup, üzerini üç-dört parmak aşacak kadar su ilave edin, tencerenin kapağını  kapatmadan, ateşe koyun. Kanştırarak  beş dakika pişirip, ateşten alın.  Üzerine de sıkıca bir bez örtüp sıcak bir yerde, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri de yumuşayıncaya dek  haşlayın. Bekleyip kabarmış olan pirinç ve buğdayları biraz sıcak su ilavesiyle ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına özen gösterin,  sürekli tahta bir kaşıkla karıştırın. Bir süre sonra altını  biraz kısıp, kabuklan soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Ağır ateşte pişmeye devam ederken, karıştıra karıştıra  bir kg şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları  da rendelenip aşureye katın  ve bir iki taşım daha kaynatın. Son olarak, arzunuza göre ateşten almadan bir fincan gül suyunu ilave edebilirsiniz. Soğumadan  kaselere koyup kaldırın. Fındık ve cevizi kavrup çekin, biraz pilav fıstığını  kavurun, kuş üzümünü de ayıklanıp hafifçe çevrin. Bunları ayrı ayrı kaplarla, servis yaparken aşurenin üzerine serpmek  için sunabilirsiniz. Ayrıca aşurenin içine kuru bakla, incir, kayısı, kestane gibi  malzemeler  de koyabilirsiniz.
      
Kategori: Tatlılar.
      
Yukarı Git »