MALZEMELER
1 adet ekmek hamuru (ekmek fırınından hazır olarak alabilirsiniz)
1 su bardağı sıvıyağı
İç Harcı İçin;
250 gr. kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet taze yeşil biber
2 adet domates
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
Fırından aldığınız ekmek hamurunu iki eşit parçaya bölün. Bu arada fırına dayanıklı, kenarları en az 2 parmak yüksekliğinde, 30-35 cm çapında bir tepsiyi önünüze alın. İkiye böldüğünüz ekmek hamurunun birisini, üzerine 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağı serpiştirdiğiniz tezgahın üzerinde oklavayla açın. Tam tepsi büyüklüğünde ve yarım santim kalınlığında açtığınız birinci parçayı, yine sıvıyağla yağladığınız tepsinin altına iyice yayın ve kenarlarını yukarı doğru kıvırın. Şimdide 2. hamur parçasını yine sıvıyağı kullanarak merdane yardımıyla yine tepsi büyüklüğünde açın, ama onu beklemeye bırakın. Şimdi de iç harcını hazırlayalım.
İç Malzemenin Hazırlanması; bir tavaya koyduğunuz kıyma, çok ince kıyılmış kuru soğan ve biberi 10 dakika kadar kavurun. Baharatları ekleyip, tavla zarı şeklinde doğranmış domatesleri ilave ederek, suyunu çekene kadar 5 dakika kavurun ve ocağın altını söndürün. Harcımız biraz ılıyınca tepsinin altına serdiğiniz hamurun üzerine yayın. Üzerine yarım santim kalınlığında açtığınız ikinci hamur parçasını yerleştirerek, kapatın. Hamurun üstüne de kalan sıvıyağı sürün.
175 dereceye ayarlanmış fırında pidenin üzeri sarı kahverengi oluncaya değin, 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkarıp, börek gibi dilimleyip servise sunabilirsiniz.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
500 gr. kıyma
250 gr. asma yaprağı
1 su bardağı pirinç
3 adet kuru soğan
6 adet kabak
1 yemek kaşığı margarin
Karabiber
Tuz
Terbiyesi için:
1 yemek kaşığı un
2 adet yumurtanın sarısı
2 adet limonun suyu
Tuz
HAZIRLANIŞI
Pirinci ılık tuzlu suda bekletin.
Kabakların içini temizleyip ortadan ikiye bölün. İçlerini çıkarıp tuz sürün.
Dolma içini hazırlamak için, soğanları zardan ufak doğrayıp, karabiber ve tuzla ovun. Kıymaya pirinç, margarin ekleyin, yoğurup, kabakların içini doldurun.
Asma yapraklarını, parlak tarafları tezgaha gelecek şekilde yayın. Hazırladığınız içten, 1 tatlı kaşığı kadarını koyun. Yaprağı iki yanından içe katlayın. Sonra rulo şeklinde sarıp, tencereye sıralayın. Kabakları dik olarak yaprakların yanına koyun. Üstüne 2 bardak sıcak su ilave edip, 25 dakika pişirin.
Terbiyesi için; un, yumurta sarısı, limon suyu ve 2 kahve fincanı ılık suyu cam kapta çırpıp, dolmaların üzerine dökün. 10 dakika daha pişirip servis yapın.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 kg Kemikli Koyun veya Kuzu Eti
10 Su Bardağı Su
4 Patates
2 Havuç
7-8 Arpacık Soğanı
1 Küçük Kereviz
1 Çorba Kaşığı Margarin
5-6 Karabiber Tanesi
1 Çorba Kaşığı Un
3 Yumurta
1 Limon Suyu
Tuz
HAZIRLANIŞI
Sebzeleri temizleyip yıkayın. Patatesi iri parçalar halinde doğrayın. Kereviz ve havuçları dilimleyin, arpacık soğanları soyun.
Eti geniş bir tencereye yerleştirip 10 su bardağı su, parates, havuç, soğan, kereviz, karabiber taneleri ve yarım çorba kaşığı tuzu ekleyin. Kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar 1-1.5 saat pişirin.
Küçük bir tencerede margarinı eritip unu pembeleşinceye kadar kavurun. Karıştırmaya ara vermeden, kaynamakta olan haşlamanın suyundan iki bardak kadar ilave edin. Küçük bir kasede 3 yumurta sarısı ile limon suyunu çırpın ve unlu et suyuna ilave edin. Hazırladığınız terbiyeyi haşlamanın üzerine azar azar döküp 2-3 dakika sonra ateşren alın. Sıcak olarak servis yapın.
Kategori: Et Yemekleri.
Yukarı Git »
MALZEMELER
500 Gr dana yada koyun işkembe
2 Çorba kaşığı margarin
2 Çorba kaşığı un
Terbiye için
3 Adet yumurta
3 Kahve fincanı sirke
6 Diş sarmısak
1 Adet limon
Kırmızıbiber
Tuz
HAZIRLANIŞI
İşkembeyi temizleyin.
Derin bir tencereye bolca su, tuz ve temizlenmiş işkembeyi koyup orta ateşte kaynamaya bırakın.
Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını açık bırakıp bir kepçe yardımı ile üzerindeki köpükleri alın.
Köpükler kesilince tencerenin kapağını kapatıp işkembeler pişinceye kadar kaynatın. (Düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirebilirsiniz)
İşkembeler pişince tencereden alıp, küçük küçük parçalara ayırın.
Başka bir tencerede bir çorba kaşığı yağ ile unu yakmadan kavurun.
Daha sonra işkembe suyunu yavaş yavaş ilave ederek un ve yağa karıştırın.
Bir iki dakika kaynadıktan sonra işkembeleri ilave edin.
Çorba tekrar kaynamaya başladığında terbiyesini koyun.
Bir dakika daha kaynatıp ateşten alın.
Kalan bir çorba kaşığı yağ ile kırmızıbiberi tavada hafifçe yakıp çorbanın üzerinde gezdirin.
Sarmısaklı sirke ile servis yapın.
TERBİYENİN YAPILIŞI
Derin bir kabın içerisinde üç yumurta sarısı ve bir limonun suyunu iyice karıştırın.
Daha sonra kaynamakta olan çorbaya ilave edip bir dakika kaynatın.
Fazla kaynatırsanız çorbanın terbiyesi kesilir.
Kategori: Çorbalar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 kg. temizlenmiş dana işkembesi
15 su bardağı su
1 yemek kaşığı tuz
1 adet limonun suyu
1 küçük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Terbiye İçin;
2 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 adet limonun suyu
1,5 su bardağı su
Sos İçin;
4-5 diş ezilmiş sarmısak
½ su bardağı sirke
HAZIRLANIŞI
Temizlenmiş olarak alınan 1 kg. işkembeyi bol suda iyice yıkayın. İri parçalara bölüp, 15 bardak kaynamış suya atın. İçine limon suyu, soğan ve ayçiçek yağını da ilave edip, pişmeye bırakın. İşkembeler iyice yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Sonra ateşten alıp soğumaya bırakın. Soğuyunca çok ufak parçalar halinde doğrayın. Geriye kalan suyu süzün ve 10 su bardağı kadarını doğranmış işkembelerle birlikte bir tencereye koyup, kaynatın. Çukur bir kapta terbiye malzemesini iyice karıştırıp, 1,5 su bardağı soğuk suya yedirin, biraz da işkembe suyundan ilave ederek karıştırın. Kaynamakta olan işkembe çorbasına terbiyeyi süzgeçten geçirerek ve sürekli karıştırarak yedirin. Tuzu da ilave edip, bir taşım kaynattıktan sonra hemen ateşten alın.
Ezilmiş sarmısak ile sirke karışımını, arzuya görek kullanılmak üzere sofrada çorbanın yanında sunabilirsiniz.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »