Patlıcan Biber Tavası


MALZEMELER
3 orta boy patlıcan
10 orta boy sivribiber
1 su bardağı zeytinyağı


HAZIRLANIŞI
Ön hazırlık olarak patlıcanların kabuklarını soyup, 1 cm kalınlığında dilimler halinde kesin. Sivribiberleri saplarının hemen altından birkaç santim boyunda yarıp, çekirdeklerim temizleyin.
Bir kase suya 1 çorba kaşığı tuz koyarak karıştırın ve patlıcanları bu suya koyun. Porselen bir kapakla örtüp üzerine bir ağırlık koyun. 30 dakika bu şekilde beklettikten sonra patlıcanları süzdürüp, iyice sıkarak acı sularının gitmesi sağlayın. Bir bezle kurulayın.
Zeytinyağını bir tavada orta ateşte kızdırın. Patlıcan ve biberleri kızgın yağda bir kez alt üst ederek, patlıcanlar altın sarısı bir renk alıncaya, biberlerin kabuklarının üzerindeki zar kabuktan ayrılıncaya kadar kızartın. Pişen patlıcan ve biberleri kağıt havlu üzerine çıkartıp, fazla yağlarını alın.
Patlıcan ve biberleri tabaklara aktarın. Yoğurt ya da domates sosuyla servis yapın.

Kategori: Sebze Yemekleri.

Yukarı Git »

Patlıcan Çorbası (4 Kişilik)


MALZEMELER
2 Adet Patlıcan
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Çorba Kaşığı Un
2 Su Bardağı Et Suyu
1 Su Bardağı Süt
1 Adet Yumurta Sarısı
1 Adet Limon Suyu
Kırmızıbiber, Kimyon
Tuz , Karabiber
2 Çorba Kaşığı Ceviz


HAZIRLANIŞI
2 Adet patlıcanı ateşte közleyin. Kabuklarını soyup, ince ince kıyın. 2 çorba kaşığı tereyağını eritin. Patlıcanları 1 çorba kaşığı unla kavurun. 2 su bardağı et suyunu ekleyip karıştırarak yumuşak bir kıvama getirin.
1 su bardağı süt, 1 adet yumurtanın sarısı ve 1 adet limonun suyunu çırpıp çorbaya ilave edin. Kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri 10 dakika kaynatın.
Tencereyi ocaktan aldıktan sonra üzerine küp küp doğranmış kızarmış patlıcan ve ceviz serpip servis yapın.

Kategori: Çorbalar.

Yukarı Git »

Patlıcan Fırın


MALZEMELER
300 gr kıyma
2 adet soğan
2 adet domates
6 adet patlıcan
1/2 paket margarin
3 adet sivri biber
1/2 demet maydanoz
1 kahve kaşığı karabiber
dereotu
2 kahve kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Patlıcanları uç kısımlarından başlanarak ocakta közleyin, soyup ince ince kıyın. Yağladığınız küçük bir tepsiye dizin. İnce doğradığınız soğan, biber ve kıymayı yağda kavurun, soyup doğradığınız domatesler, tuz ve karabiberle kanştırın. Ateşten çektiğinizde ince kıydığınız maydanoz ve dereotunu ilave edin. Önceden tepsiye dizdiğiniz patlıcanların üzerine hazırladığınız harcı yayıp, fırına verin, hafif ateşte birkaç dakika daha pişirdikten sonra servis yapın.

Kategori: Sebze Yemekleri.

Yukarı Git »

Patlıcan Galet


MALZEMELER
2 adet iri patlıcan
tereyağ (ya da sıvı yağ)
175 gr krem peynir
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı süt
350 gr domates
2 yemek kaşığı galeta unu
kekik
1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Patlıcanları dilimleyip, tuzlu suda otuz dakika bekletin, kağıt havlu ile iyice kurulayıp, büyük bir tavada her iki tarafı da hafif pembeleşinceye dek kızartın. Patlıcanları, delikli bir kepçe ile tavadan çıkarıp, kağıt havlu üzerinde yağı süzülene dek bekletin. Soğan, domates, maydanoz, tuz ve karabiberi aynı tavada beş-on dakika pişirin. Patlıcanları üç eşit porsiyona bölüp, payreks bir kabın dibine ilk posiyonu koyun, domatesli malzemenin yarısını üzerine döşeyin, üstünü 2 yemek kaşığı sütle yumuşattığınız krem peynirle örtün. Üzerine önce ikinci porsiyon patlıcanı, daha sonra üçüncü porsiyon patlıcanı koyup işlemi tekrarlayın. Parmesan peyniri galeta unu ile karıştırıp üzerine serpin. Küçük parçalara doğradığınız,bir yemek kaşığı tereyağı da yemeğin üzerine serpip orta hararetli fırında otuz dakika kadar pişirin.

Kategori: Sebze Yemekleri.

Yukarı Git »

Patlıcan İtalyan İşi


MALZEMELER
1 kg orta boy patlıcan (kemer patlıcanı da denilen dolmalık patlıcan alalım)

İçinin harcı için:
1 su bardağı dolusu beyaz peynir rendesi
1 dilim bayat ekmek

HAZIRLANIŞI
İşe hemen patlıcanı alacalı soyarak başlayalım. Yani bir şeridi soyup, bir şeridi ise soymadan bırakalım. Bazen patlıcanın acı tadı fazla oluyor. Bu yüzden, içine 1 yemek kaşığı kadar tuz attığımız 7-8 bardak soğuk suyun içinde patlıcanları 30-35 dakika kadar bekletelim. Böylece acısının çıkmasını sağlayalım. Biliyor musunuz İtalyan?lar sütün içinde bekleterek patlıcanın acı suyunu çıkarıyorlar. Sonra da bu sütü atıyorlar. Tabii ki çok yazık!!!
Şimdi patlıcanları yıkayıp, süzdürelim ve bir mutfak bezi veya peçeteyle kurulayıp, suyunu iyice alalım. Bir fırın tepsisine yerleştirip, 175 derecede 20-25 dakika kadar pişirelim. İyice yumuşamış olması gerekir. Ya da ocağın üzerinde bir köz kabında veya mangalda közleyelim. Ya da bol yağın içinde bildiğimiz usulde kızartabilirsiniz de.
Biraz bekleyin, patlıcanlar ılıklaşsın. Sonra ortadan boylamasına ikiye bölelim. Sanki karnıyarık ya da imambayıldı yapar gibi... Bir çay kaşığı yardımıyla dolma içi oyar gibi patlıcanın içini hafifçe oyup, çıkaralım. Yani her patlıcandan bir yemek kaşığı kadar iç çıkarın, fazlasını değil!
Derin bir kasenin içine çıkardığımız patlıcan içlerini koyalım. Üzerine rende beyaz peyniri ve neredeyse leblebi kadar ufaladığımız ekmek içini ekleyelim. Bir çatal yardımıyla iyice ezip, karıştıralım ve bir tatlı kaşığı yardımıyla oyulan patlıcanların içine yerleştirelim. Böylece tüm harcı patlıcanların içine paylaştırıp, büyük bir servis tabağının üzerine yan yana dizelim.
Hazırladığımız sosu, sıcakken patlıcanların üzerine gezdirelim.
İsterseniz servise sunmadan önce üzerini çok ince kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz, yakışır...

SOSUN TARİFİ
Şimdi sıra geldi sosumuzu yapmaya. Bunun için orta boy bir tavanın içine sıvıyağı koyalım. Hemen içine dövülmüş sarmısakları ekleyip, bir tahta kaşıkla karıştırarak 1-1,5 dakika kadar kavuralım. Bu arada kabuğu soyulmuş ve tavla zarı formunda, küp doğranmış domatesleri tavaya ilave edip, tuz ve karabiberini de serpiştirelim. Yine ara ara karıştırarak 5-6 dakika orta ateşte pişirelim ve altını kapatalım.

Kategori: Tanımsız.

Yukarı Git »
Sayfaya Git: [26/103] Önceki 24 25 26 27 28 Sonraki