MALZEMELER
600 gr kuşbaşı tavuk eti
4 adet patates
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Altı adet güveç kabını yağlayın. Kuru soğanları halka şeklinde doğrayıp. güveç kaplarına paylaştırın. Soyulup, yuvarlak doğranmış 2 patatesi soğanların üzerine yerleştirin
Patateslerin üzerine kuş başı doğranıp tuz, karabiber ile harmanlanmış tavuk parçalarını koyun. Kalan patatesleri yuvarlak doğrayıp, en üste yerleştirin.
Derin bir kasede bir su bardağı suyla biber ve domates salçasını karıştırıp nane, kekik tuz ve karabiber ekleyin. Hazırladığınız bu sosu, güveçlerin üzerinde gezdirin.
Üstteki patateslerin yanmaması için güveçleri alüminyum folyoyla kapatın. 180 derecelik fırında 50 dakika pişirdikten sonra, sıcak olarak servis yapın (folyolaları servis sırasında çıkarın).
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
Köfte Hamuru:750 gr İki Defa Çekilmiş Dana-Koyun Karışımı Kıyma
2 Dilim Ekmek
1 Yumurta Sarısı
1 Orta Boy Soğan
1 Demet Maydanoz(İnce Kıyılmış)
Tuz, Karabiber
Köfte Baharı
Diğer Malzeme:1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı
500 gr(5 Adet Orta Boy)Patates(Kabukları Soyulup,Yarım Santim Kalınlığında Yuvarlak Dilimler Halinde Kesilmiş)
1 Çorba Kaşığı Un
200 gr.(2 Orta Boy)Olgun Domates Yada 1 Bardak Domates Suyu
15 gr.(1 Çorba Kaşığı)Tereyağı Yada Margarin
4-5 Dal Dereotu(İnce Kıyılmış)
HAZIRLANIŞI
Önce ekmeklerin kabuklarını alıp,ıslatın.Sonra sıkarak ufalayın.Karışık kıyma ,ekmek içi,yumurta sarısı,soğan, maydanoz,tuz,biber ve köftebaharını bir kaba koyun.İyice yoğurup,bu harçtan yuvarlak yassı köfteler yapın.
Çiçekyağını bir tavada kızartın.Patatesler pembeleşmeden altın rengini alıncaya kadar kızartın.Aynı yağda,çok az una buladığınız köfteleri de hafifçe kızartarak bir tabağa alın.
Bir tepsiye köfte ve patatesleri birer sıra olmak üzere dizin.Üzerine bir kaşık yağla,bir taşım kaynatılmış domates suyunu dökün;üzerine dereotu serperek 175 C?lik fırında yaklaşık 20-25 dk pişirin.Sıcak olarak servis yapın.
Kategori: Köfteler.
Yukarı Git »
MALZEMELER
500 gr kuzu kuş başı
4 adet patates
4 adet kuru soğan
4 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Soğanları ortadan ikiye bölerek, uzunlamasına doğrayın. Tencerede tereyağını eritip, soğanları birkaç dakika kavurun. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Kuşbaşı etleri ekleyip, 5 dakika kadar da birlikte çevirin. 3 su bardağı su koyarak doğranmış patates ve yeşil biberleri ekleyin. 30 dakika daha kısık ateşte pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
Hamuru İçin;
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Kibrit kutusu kadar yaş maya (veya 2 çay kaşığı kuru maya)
Alabildiğince su (kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olucak)
İç Malzemesi İçin;
500 gr. kıyma
Yarım demet maydanoz
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy domates
2 adet yeşil taze biber
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı margarin
1 çay kaşığı tuz
İsteğe göre baharat
HAZIRLANIŞI
Un, su, tuz ve yaş maya ile derin bir kapta kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurulur, mayalanmaya bırakılır.
Bir tavada iç malzemeleri; yani ince kıyılmış soğanlar yağda sarartılır. Kıyma eklenip, suyunu salıp çekinceye kadar 10 dakika kavrulur. Tavla zarı doğranmış domatesler, salça eklenip, 4-5 dakika daha sotelenir. İstediğiniz baharatlar, tuz ve çok ince kıyılmış maydanoz eklenip, tavanın altı söndürülür. Soğumaya bırakılır.
Bir tarafta mayalanan hamurdan, kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Yemek tabağı büyüklüğünde yufkalar açılır, üzerine kıymalı iç harcından 2 yemek kaşığı kadar koyulup, karşılıklı ikiye katlanır. Tekrar üstüne katlanır ve ve kare şeklini alır. Kenarları bastırılır. Teflon tavada yağsız olarak önlü arkalı pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Yemekçinin notu: Kırsal kesimlerde ocaklarda sacın üzerinde pişirilir.
Halime Özdemir/Kırşehir
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
7-8 adet orta boy kemer patlıcan
(yani ince patlıcan. Ama isterseniz topak patlıcan da kullanabilirsiniz. Ama o zaman miktar 6-7 adet olsun)
1 adet limonun suyu
6-7 adet fileto olarak çıkarılmış levrek balığı
(yani orta kemiği, kılçıkları tamamen çıkarılıp, el kadar parçalara ayrılmış balık)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
7-8 diş sarmısak (incecik doğranacak)
Varsa:
2-3 adet kuru defne yaprağı
veya:
Yarım demet taze fesleğen ya da
1 yemek kaşığı kuru fesleğen
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
2 su bardağı su
Arzu ederseniz:
2 diş dövülmüş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
İsterseniz önce şu patlıcanları közleyelim. Dış kabuklarını hiç soymadan sadece yıkayıp, iyice kurulayalım. Sonra da fırının ızgarasını yakıp, tepsiye dizdiğimiz patlıcanları yerleştirelim. Ama ara sıra fırını açıp patlıcanları çevirmemiz gerekecektir. Her tarafıyla kızaran ve içi iyice yumuşayan patlıcanları fırından çıkarıp, biraz soğumasını bekleyelim. Sonra kabuklarını soyup atalım. Patlıcanları içi su dolu bir kabın içine atıp, limon suyunu da katalım ve bir kenarda beklemeye bırakalım.
Şimdi ise beşamel sosu hazırlamak üzere orta boy derin bir tencereye yağı koyalım. Erir erimez unu katıp, sürekli karıştırarak unun rengi sararıncaya kadar kavuralım. Böylece unun kokusu iyice gitmiş olacaktır.
Şimdi de bir farklılık yapacağız ve daha önceden limonlu sudan çıkarıp, küçük kuşbaşı et formunda doğradığımız köz patlıcanları unun üzerine ekleyip, mümkünse bir çatalla adeta döverek iyice birbirine yedirelim. Yaklaşık 3-4 dakika bu işlemi yaptıktan sonra artık azar azar ve yavaş yavaş sütü eklemeye başlayalım. Ama sakın sürekli karıştırmayı unutmayın. İsterseniz bu arada dövülmüş sarmısağı da ekleyebilirsiniz.
Baktınız ki karışım "fokur fokur" kaynamaya başladı hemen ocağın altını söndürün. İçine sıcakken rende kaşar peynirle, tuz ve karabiberi serpiştirip, son kez karıştırıp, bir kenarda beklemeye alalım. Böylece patlıcan beğendimizi hazırlamış olduk.
Artık sıra geldi levrek balıklarını hazırlamaya. Bunun için bir tepsiye levrekleri dizin üzerine tuz ve karabiber, sarmısak ve defne veya kuru ya da taze fesleğeni ekleyin ve elinizle iyice karıştırıp, harmanlayın ve bir kenara bırakın. Şimdi de kenarları yüksek bir fırın kabımızı önümüze alalım ve bir kenarda marine edilerek (yani lezzetlendirilmiş) bekleyen levreklerimizi içine dizelim. Tam üst üste gelmemesine dikkat edin. Sonra üzerine 2 su bardağı suyu koyup, 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika kadar pişirip, çıkaralım.
Sıra geldi servis faslına. Her bir tabağın altına, 3-4 yemek kaşığı kadar beşamel soslu patlıcan beğendiden yayalım. Üzerine pişen levrek balığı filetosunu oturtalım. Süslemek içinse, taze biberiye otunu kullanabilirsiniz. Yani 10 cm uzunluğundaki biberiye dalını tıpkı bayrak gibi balığın üzerine dikelim. İsterseniz tabağın boş kısımlarına çok incecik kıyılmış maydanoz yapraklarını serpiştirelim. Limonun kabuğunu incecik doğrayıp, balığın tepesine oturtalım. Mesela yine limonu incecik dilimleyip, tabağın etrafına yerleştirebilirsiniz.
Ama Mehmet Usta?nın çok sıkı tembihidir, daima balık sıcaksa alt kısmındaki harçta sıcak olmalıdır. Balık soğuksa altındaki harç, malzeme de soğuk olmalıdır.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »