MALZEMELER
Hamuru:150 gr kabartma tozu katılmış un
65 gr diyet margarin
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Üzerine:50 gr mısır unu 275 ml su
2 ufak limonun rendesi ve suyu
25 gr suni tatlandırıcı
2 yumurta
115 gr toz şeker
HAZIRLANIŞI
Çayla beraber veya yemek üzerine yenen tatlılar genellikle çok kalori içerdiklerinden, kilo aldıran yiyeceklerin başında yer alırlar.
Ancak tatlı yemeden duramayanlar için bu tarifimiz büyük bir kolaylık sağlayacak. Porsiyon başına 210 kalori içeren bu kekin yine porsiyonunda yalnızca 6 gram yağ bulunuyor. Kekin yapımında kullanılan diyet margarini büyük marketlerde, suni tatlandırıcıları da eczanelerde bulabilirsiniz.
Limonlu keki portakal ve portakal suyu ile de yapabilirsiniz. Ancak bu kez kalori miktarının biraz daha yüksek olacağını unutmayın.
1 - Un ve margarini karıştırın. Yeteri kadar su ekleyin ve sertçe bir hamur elde edin. Bir merdane yardımıyla hamuru yuvarlak açın ve uygun bir fırın kabını yağlayarak yayın. 200 dereceye kadar ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin. Daha sonra kabı döndürün ve bir l0 dakika daha fırınlayın
2 - Mısır ununu suyla yumuşayana kadar karıştırın. Ufak bir tencereye koyup koyulaşıncaya kadar sürekli olarak karıştırmaya devam edin. 2 dakika kaynattıktan sonra indirin.
3 - Ateşten aldığınız tencereye limon rendesi, su ve yapay tatlandırıcıyı katın. Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın. Sarılarını limonlu karışıma ekleyin.
4 - Karışımı hamurun üzerine dökün ve bir bıçak yardımıyla düzgünce yayın.
5 - Yumurta beyazlarını kar haline gelinceye kadar mikserle çırpın. Bir yemek kaşığı şekeri ilave ederek çırpmaya devam edin.
6 - Hazırladığınız bu karışımı en üste yayın, 170 derece ısınmış fırında 20-25 dakika üstü hafif kahverengileşinceye kadar pişirin.
Kategori: Kekler - Pastalar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
3 adet yumurta
1.5 nescafe fincanı toz şeker
1/2 paket margarin
3 nescafe fincanı un
1 paket vanilya
1 adet limon veya portakal kabuğu rendesi
üzeri için pudra şekeri
HAZIRLANIŞI
Pudra şekeri hariç tüm malzemeleri karıştırın ve önceden ısıtılmış orta dereceli fırında pişirin.
Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
Kategori: Kekler - Pastalar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
Kek hamuru için:
1 su bardağı ve 1/3 su bardağı un
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olacak)
4 yemek kaşığı buzlu su
1 çay kaşığı tuz
Üzerinin pudingi için:
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1,5 su bardağı su
1,5 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı tuz
5 adet büyükçe yumurtanın sarısı
1 kahve fincanı limon suyu
1,5 yemek kaşığı margarin
Mereng için:
Yarım su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı kaşığı mısır unu
Yarım su bardağı soğuk su
4 adet yumurtanın beyazı (ama oda sıcaklığında olmalı)
1 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Öncelikle kek için, su hariç bütün malzemelerin hepsini karıştırıp, üzerine suyu ekleyip, robot ya da blenderdan geçirelim. Bir naylon poşete sarıp, buzdolabında 30 dakika kadar bekletelim. En az 15-20 dakika önceden fırını 175 dereceye ayarlayalım.
Öte yandan dolaptan hamuru çıkaralım. Mutfak tezgahının üzerini çok hafif unlayalım. Sonra hamuru bu unlu yüzeyde merdaneyle kalıbın ölçülerinden 5-6 cm daha geniş açalım.
Bu arada yumuşamış margarinle yağladığımız kalıba açılan hamurumuzu yayalım. Ama hamurun uçlarını kalıbın kenarlarına 20 dakika kadar pişirip, hemen dışarı çıkarıp, soğumaya bırakalım.
Puding için, su, şeker, mısır unu ve tuzu, limon kabuğu rendesini bir tencereye koyalım ve kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirelim. Sonra ateşten alalım.
Öte yandan yumurta sarıları ile limon suyunu ayrı bir kapta karıştıralım. ½ su bardağı mısır unlu puding karışımından alarak, bu yumurtalı karışımın içine ekleyelim, karıştırıp, tekrar ateşe koyalım. Yaklaşık 2-3 dakika daha kaynatalım, iyice katılaşınca içine yağı ilave edip altını kapatalım.
Daha sonra pişirip soğumaya bıraktığımız tartın havuz gibi olan ortasına pişirdiğimiz bu pudingi sıcak olarak boşaltalım.
Bir taraftan da mereng için; şekeri ve mısır ununu karıştıralım, suyu ekleyip, karıştırarak pişirelim. Kaynadıktan 1 dakika sonra altını söndürelim. Şimdi de derin bir kapta yumurta beyazını çırpıp, ilk önce orta hızda sonra yüksek hızda, sonra tuzu koyup ve en az 25 dakika daha çırpmaya devam edelim. İyice katılaşıp, kar gibi olan yumurta aklarının içine soğumuş mısır unlu karışımı ekleyip, şöyle bir hafifçe karıştıralım. Sakın çırpmayın. Şimdi merengimizi hazırlamış olduk. Artık merengi pudingin üzerine gelişi güzel yayalım. Hatta kaşığın arkasıyla şekiller verelim. Fırına koyalım. Merengin pişmesi için 15-17 dakika kadar bekletelim. Sonra fırından çıkarıp, iyice soğumasını bekleyip, dilimleyip servise sunalım.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 kutu limonlu jöle
1 paket krem şanti
3 adet limon
1 bardak süt
limon kabuğu rendesi
HAZIRLANIŞI
1 paket krem şanti tarifine göre yapılır. Yüksek devirli mikserle 10 dakika çırpılır. Limonlu jölede aynı şekilde tarifine göre yapılır. 3
limonun suyu, kabuklarının rendesi ve isteğe bağlı 2 veya 3 bardak toz şeker ilavesiyle çırpılır. Büyük bir kasede jöle,limon suyu karışımı ve şantiyi karıştırarak 10 dakika çırpılır. Pyrex kaba boşaltılır ve buzdolabında bekletilir.
Kategori: Tatlılar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
500 gr Sarı Patates
2 Adet Limon
1 Su Bardağı Şeker
150 gr Tuzsuz İç Fındık
8 Adet Yumurta
1 Silme Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
50 gr Nişasta (6 silme yemek kaşığı)
Tuz
Kalıp İçin Yağ ve Un
Üstü için:
100 gr Kayısı Marmeladı
1 Adet Limon
200 gr Pudra Şekeri
1/2 Yumurta Akı
HAZIRLANIŞI
Patatesleri soyun, tuzlamadan haşlayın. Süzün, ezin, soğumaya bırakın. 26 cm. çapındaki kelepçeli yuvarlak bir kalıbın sadece tabanını hafif yağlayıp un serpiştirin. Fırını 180 C ısıtın.
Limonların kabuğunu ince ince rendeleyip sularını sıkın. Fındıkları un gibi olana kadar öğütün. Şekerin yarısını fındık ve limon kabuğu rendesi ile güzelce yoğurun. Yavaş yavaş limon suyunu ilave edin. Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın. Kabartma tozu ve nişastayı eleyip karıştın. Patatesleri fındıklı malzemeye katın. Yumurta sarılarını birer birer ekleyip mikserin hamur yoğurma ucu ile karıştırın. Yumurta akını kalan şeker ve bir tutam tuz ile bıçakla kesilecek kadar katılaşana dek çırpın. Çırpmadan diğer malzemelere katın, nişasta karışımını da ilave edip bir spatula yardımı ile hepsini harman edin.
Hamuru kelepçeli kalıba boşaltın. Fırının alttan 2. rafında 40-45 dakika pişirin. Kalıpta birlikte ters çevirip bir ızgara üzerine koyun, kalıbın içinde soğumaya bırakın.
Pastanın üstü için kayısı marmeladını el blendırı ile iyice ezin. 1 yemek kaşığı su ile 1-2 dakika kaynatın. Keki kalıptan çıkarın. Üstüne sıcak kayısı marmeladını sürün. Limonun kabuğunun birazını ince ince kesin, kalan kabuğunu ince rendeleyin. Limonu sıkın. Pudra şekerini limon kabuğu rendesi, 2 yemek kaşığı limon suyu ve sıvı haldeki yumurta akı ile karıştırın, ben-maride hafif ısıtın. Pastayı yağlı kağıt üzerine koyup sıcak limonlu cilayı üzerine dökün. İncecik limon şeritlerini serpiştirip sertleşmesi için 20 dakika bekletin.
Kategori: Kekler - Pastalar.
Yukarı Git »