MALZEMELER
1 su bardağı süt
2 çay kaşığı tuz
5 su bardağı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Ilık sütün içersine tuz atıp, karıştırın.
Sütün kesilmesi için 2 saat bekleyin.
Yoğurma kabının içerisine kesilmiş sütü dökün, unu yavaş yavaş ekleyerek bir hamur tutun.
Hamuru tezgahın üzerinde iyice yoğurarak kulak memesi yumuşaklığına getirin.
Yuvarlak bir tepsiyi yağlayıp, hamuru tepsiye kalınlığı 3 cm olacak şekilde yayın, üzerini elinizi suyla ıslatarak düzeltin.
Tepsideki kalakay hamurunu pişirmeden 2 saat bekletin.
180 dereceye ayarlanmış fırında, 20-25 dakika pişirip dilimleyerek, sıcak sıcak servis yapın.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
4 kişi için
1 kg temizlenmiş kalamar
1 kahve fincanı rafine yağı
1 adet ince kıyılmış soğan
1 diş ince kıyılmış sarımsak
2 adet kürdan gibi doğranmış dolmalık biber
4 adet orta parmak büyüklüğünde kürdan gibi doğranmış havuç
6 adet orta boy kabukları soyulup ince kıyılmış domates
1 çorba kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı konyak
½ su bardağı beyaz şarap
az tuz
bir tutam pul biber
1 yaprak defne
HAZIRLANIŞI
Kalamarları kalem kalınlığında ve yarım küçük parmak boyunda dilimleyin. Bir tencerede yağı kızdırın ve kalamarları bu yağa ekleyip bırakacağı suyu çekip hafifçe sararıncaya kadar birkaç dakika kızartın. Başka bir tencereye tereyağı, sarımsak ve soğanı ve havucu koyup orta ateşte bir kaç dakika kavurup biber , domates, tuz, pul biber, defne ve kalamarları koyun. Birkaç dakika kavurup üzerine konyağı döküp alevlendirin. Beyaz şarabı döküp 1-2 dakika kaynatıp kapağını kapatın. Ağır ağır kaynatarak 20 dakika kontrol ederek pişirin ve servis edin.
Kategori: Deniz Ürünleri.
Yukarı Git »
MALZEMELER
7-8 adet orta boy kalamar
2 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pirinç
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı kuru kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık çam fıstığı
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
1 adet limonun suyu
HAZIRLANIŞI
Öncelikle temizlenmiş kalamarlar yıkanır ve süzgeçte bekletilir. Öte yandan derin bir tavaya zeytinyağının yarısı aktarılır ve orta ısıdaki ocağın üzerine oturtulur. Yağ kızmaya başladığında çok ince yemeklik doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar sararmaya başladığında fıstık ve üzüm eklenerek 1-2 dakika kadar kavrulur. Sonra da iyice yıkanmış ve süzülmüş pirinçler katılarak kavurma işlemine devam edilir. 3-4 dakika sonra ocaktan alınır. Bu sefer de içine tüm baharatlar, tuz ve şeker de eklenir. Çok ince kıyılmış dereotuyla da karıştırarak soğumaya bırakılır. Bir taraftan da kalamarlar hazır edilir. Her bir kalamar kesesinin, torbasının içine 2 yemek kaşığı kadar pirinçli harçtan koyularak ağız kısmı kürdanla kapatılır. Ya da iğne iplikle dikilip kapatılır. Kalamar dolmaları bir tencereye yan yana dizilir. Üzerlerine yarım su bardağı zeytinyağı, su ve limon suyu gezdirilir. Orta ısıdaki ocağın üzerinde en az 35-40 dakika, kalamarlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ilık olarak servise sunulur.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
200 gram somon filetosu
3 çorba kaşığı krema
2 adet kalamar
Tuz, karabiber
Salata için:
1 avuç haşlanmış midye
6-7 adet karides
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kapari
2 adet domates
1 adet dolmalık biber
1 adet kırmızıbiber
4 yaprak fesleğen
6 yaprak roka
1 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı limon suyu
Tuz, dereotu
HAZIRLANIŞI
Somon filetosunu krema ile birlikte blendırdan geçirin. Tuz ve karabiberini ekleyin. Hazırladığınız püreyi krema sıkacağına doldurun. Çiğ kalamarların içine doldurun. Kalamarların ağzını bir kürdan batırarak, kapatın. Dolmaları ızgarada arkalı önlü pişirin.
Uzunlamasına 3 eşit parçaya keserek, servis tabağına yıldız şeklinde yerleştirin. Salata için haşlanmış karidesleri midyeleri, küçük küçük kesilmiş sarımsakları, ince doğranmış yeşil ve kırmızı biberleri, domatesi, çorba kaşığı kapariyi, fesleğen ve roka yapraklarım karıştırın. Üzerine limon suyu ve zeytinyağı dokun. Tuzunu ayarlayın, ince kesilmiş dereotu serpin.
Servis tabağına yıldız şeklinde yerleştirdiğiniz kalamar dolmasının üzerine hazırladığın salatadan koyun. Servis yapın.
Kategori: Dolmalar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
250 Gr Temizlenmiş ve doğranmış kalamar
1 su bardağı süt
1 Su bardağı un
Karabiber
Tuz
Kızartma yağı
TARATOR İÇİN
½ Bayat ekmek içi
½ Su bardağı ceviz içi
2 Diş sarmısak (ezilmiş)
½ Limon suyu
½ Su bardağı su
Tuz
Kırmızıbiber
HAZIRLANIŞI
Temizlenmiş ve doğranmış kalamarları tuzlayıp biberledikten sonra bir kabın içersine alın.
Üzerini örtecek kadar süt koyup iki saat bekletin.
Sütün içinden çıkattıktan sonra una bulayın.
Üzerine un serptiğiniz tepsiye dizin.
Yağı tavada ısıtın.
Kalamarları kızgın yağda altın rengini alana kadar kızartın ve havlu kağıt üzerine alın.
Fazla yağını bıraktıktan sonra servis tabağına alıp tarator sos ile servis yapın.
TARATOR SOS
Mutfak robotunun içerisine kıyılmış ceviz içini, ıslatılmış ekmeği, limon suyunu, sarmısağı, suyu ve kırmızıbiberi koyup yoğurt kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
Sos kabının içerisine alın.
Kategori: Deniz Ürünleri.
Yukarı Git »