MALZEMELER
Yarım kilo kıyma
1 baş soğan
1 yumurta
Yarım bayat ekmek içi
Kategori: Köfteler.
Yukarı Git »
MALZEMELER
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz maya (mayayı eritmek için 1 tatlı kaşığı toz şeker ve yarım su bardağı ılık su)
1 su bardağı su
1 adet yumurta
Kızartmak İçin
1 su bardağı sıvıyağı
Şurup İçin
2 su bardağı su
2,5 su bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI
Öncelikle toz mayayı şekerli ılık suyun içine ekleyelim ve 10 dakika kadar mayanın kabarıp, kıvama gelmesini bekleyelim.
Bu arada hamur için derin bir karıştırma kabının içine unu eleyelim ve üzerine tuz ekleyelim.
Unun içerisine kabaran sulu mayayı, yumurta ve bir su bardağı su ekleyerek hamuru çatalla çırpalım.
Muhallebi kıvamında, cıvık, sulu bir hamur elde etmemiz gerekir. Hamuru 30 dakika dinlenmeye, iyice mayalanmaya bırakalım.
Öte yandan şurubu hazırlamak üzere; su ve toz şekeri beraberce bir tencerenin içine koyup, ateşin üzerine oturtalım. Orta hararetli ateşte, şeker iyice eriyip, şurup katılaşıncaya kadar kaynatalım. Şurup katılaşınca limon suyunu ekleyelim.
Mayalanan, dinlenen hamurdan bir parçayı avucumuzun içine alalım. Bir tarafta da tavaya koyduğumuz yağı kızdıralım.
Avucumuza aldığımız cıvık hamuru, avucumuzun içinde sıkalım, elimizin üstünde iri fındık büyüklüğünde bir parça oluşacak. Sonra bir tatlı kaşığı yardımıyla bu hamuru alıp, kızgın yağın içine, tavaya yakın bir mesafeden bırakalım. Lokmaları bu şekilde hazırlayalım. Tavayı sürekli sallayarak lokmaları kızartalım.
Eğer bu sistemi uygulayamazsanız, bir tatlı kaşığını cıvık hamurun içine daldırıp, kaşığı doldurun.
Mümkün olduğunca yuvarlak top şeklinde tavaya bırakın ve kızartın.
Ancak çok önemli bir diğer konu da, kaşığı her seferinde hamurun içine daldırmadan önce, kızgın yağa batırıp sonra hamuru alın. Böylece kaşığınızın içini kaplayan yağ, hamurunuzun muntazaman kaşığa gelmesine yardımcı olacaktır. Yani önce kaşığı kızgın yağa batırın, çıkarın sonra cıvık hamurun içine daldırıp, iri bir fındık büyüklüğündeki parçayı alıp, kızgın tavaya kızartmak üzere bırakın. Yine kaşığı kızgın tavaya kızgın yağa batırın ve tekrar cıvık hamurun içine daldırın. Böylece hamurunuz bitene kadar aynı işlemi devam ettirin.
Üzerleri iyice kızaran lokmalarımızı, hemen ılık şurubun içine bırakalım ve bekletelim. İstediğiniz zamanda servise sunun.
Kategori: Tatlılar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
3 su bardağı un
3 adet yumurta
1 kahve fincanı tuz ve alabildiğince su (kulak memesinden biraz daha sert bir hamur hazırlamak için)
Üzeri İçin Gerekli Olan Malzemeler;
500 gr. yoğurt
2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
3 yemek kaşığı tereyağı
Kızartmak İçin;
1 su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Derin bir karıştırma kabının içinde un, yumurta ve tuz ile, suyu da azar azar ilave ederek bir hamur yapın. Üzerine bir bez örtüp, yarım saat dinlendirin. Ayrı bir kaba iç harcı malzemeleri olan; kıyma haşlanmış pirinç, maydanoz, tuz ve karabiberi koyup, iki kaşık su ile karıştırarak yumuşatın. Dinlenmiş hamuru yumurta büyüklüğünde parçalara bölün. Temiz bir tezgah üzerinde (veya tahta sinide) her bir parçayı bıçak sırtı kalınlığında yufkalar şeklinde açın. Açılmış hamurları 5 x 5 santimlik kareler halinde kesin. Kare hamurların ortalarına 1 çay kaşığı kadar harçtan ilave edin. Köşelerini kaldırıp, harcın üzerine birleştirip, hafifçe sıkın. Hazırladığınız mantıları bir tepsiye dizin. Diğer tarafta bir tavada kızdırılmış zeytinyağında bu mantıları pembeleşinceye kadar kızartın. Kızaran mantıların yağını bir el kevgiriyle süzdürerek servis tabağına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirin. Onun da üstüne kızdırılmış kırmızı biberli tereyağı gezdirin.
Çiğdem Sayan
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »