MALZEMELER
Hamuru için:
300 gr un
100 gr buzdolabında bekleyen soğuk margarin
6-8 yemek kaşığı çok soğuk su
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerinin harcı için gerekli olan malzemeler:
7-8 dilim jambon
2 su bardağı haşlanmış ve suyu sıkılmış ıspanak
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı hazır çiğ süt krema
Yarım su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içine un ve tuzu koyalım. Üzerine buzdolabından çıkardığımız soğuk margarini dilimleyerek ekleyelim. Soğuk suyu da yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Başlangıçta toparlanamayan dağınık bir hamur olacaktır. Hamuru iyice toparladıktan sonra üzerine naylon streç geçirerek, buzdolabında 1 saat bekletelim.
Bu arada iç harcı için derin bir kasenin içinde yumurtaları iyice çırpıp, içine süt, krema, kaşar rendesi, tuz ve karabiberi ekleyelim. Sonra da çok ince, küp küp dilimlediğimiz jambonlarla ıspanağı ekleyip, iyice karıştıralım. Bu şekilde beklemeye bırakalım.
Şimdi hamuru dolaptan çıkaralım. Yaklaşık 25-30 cm çapındaki yuvarlak tart kalıbımızın içini yumuşak margarinle yağlayalım.
Sonra da hamurumuzu en fazla yarım cm kalınlığında bu kalıba yayalım. Ama hamurun kenarlarını da kalıbın kenarlarına doğru 2 parmak kadar yükseltelim.
Bir tarafta bekleyen ıspanaklı harcımızı hamurun içine yerleştirelim. En az 10 dakika önceden ısıttığımız ve 175 dereceye ayarlı fırında en az 30 dakika pişirelim. Üzerinin altın sarısı gibi kızarması gerekir. Sonra fırını söndürüp, kişi dışarı çıkaralım. En az 15-20 dakika dinlendirip, dilimleyelim ve ılık olarak servise sunalım.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
500 gr köftelik kıyma
1 adet yumurta
1 baş soğan
Çeyrek bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı kekik
Yeteri kadar tuz, karabiber
lspanaklı iç için :
500 gr ıspanak
1 baş soğan
2 yemek kaşığı kullandığınız yağ
100 gr kaşar peyniri
HAZIRLANIŞI
lspanakları yıkayıp ayıklayın ve doğrayın. Tencereye ince doğranmış soğanı ve yağı koyup ateşte pembeleşene kadar kavurun. Üzerine ıspanakları ekleyin. Bir iki kere karıştırıp ateşi kısın. lspanaklar yumuşayıncaya kadar yavaş ateşte 10 dakika pişirin. Tuzunu ve karabiberini ilave edin.
azla suyunu süzdürerek içine kaşar peynirini ilave edin. Diğer tarafta köftelik kıyma, ufalanmış ekmek içi, ince doğranmış soğan, yumurta, tuz, karabiber ve kekik karıştırıp çok iyi yoğurun.
2 ceviz büyüklügünde parçalar alın. Bu parçaları inceltin. İçine ıspanaklı iç koyarak rulo şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 200 derecedeki fırında iyice kızarana kadar pişirin.
Kategori: Köfteler.
Yukarı Git »
MALZEMELER
Krep malzemesi :
4 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
Sos malzemesi :
1 kg süt
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi :
1 adet soğan
1/2 kg ıspanak
200 gr beyaz peynir
1 çorba kaşığı tereyağ
1/2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
HAZIRLANIŞI
Süt, un ve yumurtayı kanştırıp krep hamurunu hazırlayın. Bir teflon tavayı çok az yağlayıp, kızdırın. Krep hamurundan biraz döküp, tavayı hareket ettirin, sallayarak yayın, her iki tarafını da kızartın. Bu şekilde yaklaşık 5-6 adet krep elde edin. Bir tencerede sos için, yağda un kavurup, süt ve tuz ilave edin, koyulaştığına ateşten alın. Soğanla ıspanağı kavurup, beyaz peynir ilave ederek bir harç hazırlayın. Bir krep alıp üzerine sos sürün, harcını koyup, rulo yapın. Bütün krepleri bu şekilde hazırlayıp, bir tepsiye dizin. Üzerlerine kalan sosu döküp, kaşar peyniri rendesi serpiştirin. Orta hararetteki fınnda üstü pembeleşinceye dek kızartın.
Kategori: Hamur İşleri.
Yukarı Git »
MALZEMELER
Pizza hamuru için:
1 su bardağı sıvıyağı
4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Maya için:
1 yemek kaşığı kuru maya ve ayrıca
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı toz şeker
Üzerinin harcı için:
Yarım demet ıspanak
1 su bardağı lor peyniri
Yarım demet taze nane (yoksa 1 yemek kaşığı kuru nane kullanılabilir)
3 yemek kaşığı sıvıyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
Önce pizza hamurunu hazırlamak için; 1 su bardağı ılık suyun içine kuru maya ve toz şekeri atarak, bir kaşıkla karıştıralım ve ılık bir ortamda 5 dakika kadar kabarması için bekletelim.
Bu arada derin bir karıştırma kabının içine unu, sıvıyağı, suyu ve tuzu koyalım. Üzerine de yukarıda hazırladığımız mayalı harcı ekleyip, yoğurmaya başlayalım. Hamur iyice karışıp, malzemeler birbiriyle özleşene kadar sıkıca yoğuralım ve üzerini nemli bir bezle örterek en az 30 dakika ılık bir ortamda mayalanmaya bırakalım. Sadece yaprak kısımlarını yarım santim kalınlığında çok ince ince dilimleyelim. Sonra da bir kabın içine alıp, üzerine tuz ve karabiberi ekleyelim. Zeytinyağı ve lor peyniriyle beraber naneyi de ilave edip, bir kaşık yardımıyla iyice karıştıralım.
Öte yandan bekleyen pizza hamurumuzu dikdörtgen ve yağlanmış fırın tepsisine en fazla bir parmak kalınlığında yayalım. Ama hamurdan bir ayva büyüklüğünde parçayı ayıralım. Sonra bu parçayı hafif unlanmış mutfak tezgahının üzerinde bir merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında dikdörtgen bir yufka şeklinde açalım. Bir bıçak yardımıyla bir santim kalınlığında şeritler keselim. Artık pizzamıza son şeklini verelim.
Tepsiye yaydığımız pizza hamurunun üzerine ıspanaklı lorlu harcımızı güzelce yerleştirelim. Bu harcın üzerine de daha önceden hazırladığımız hamur şeritlerini verevine yani çaprazlama (diyagonal) olarak dizelim ve güzel bir dekor verelim. Şeritleriniz kısa gelirse elinizle hamurun uçlarına tıpkı yapıştırır gibi bastırın. Dilerseniz bu şerit hamurların üzerine çırpılmış yumurta da sürebilirsiniz.
Sonra da 175 dereceye ayarlanmış fırın da en fazla 35 dakika kadar pişirelim ve dilimleyerek servise sunalım. Yanına tavuk eti ya da köfte ikramı çok yakışır. Bence ayranı da unutmamak gerek.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 Paket Burgu Makarna
1.5 Kase Ayıklanmış Ispanak
1.5 Kase Labne Peyniri
2 Közlenmiş Kırmızı Biber
3-4 Dal Maydanoz
3 Çorba Kaşığı Süt
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Diş Sarmısak
2 Çorba Kaşığı Çam Fıstığı
2 Çorba Kaşığı Rendelenmiş Kaşar Peyniri
Tuz, Karabiber
HAZIRLANIŞI
1) lspanakları bol suda yıkayın. Diri kalacak şekilde tuzlu suda haşlayıp süzün.
2) Ispanaklar soğuyunca elinizle sıkıp iri iri doğrayın. Biberleri süzüp dilimleyin.
3) Maydanozu ayıklayıp ince ince kıyın. Derin bir kasede labne peynir, kıyılmış biber ve maydanozu karıştırın. Sütü ilave edip yumuşak bir krema haline gelinceye kadar çatalla ezerek karıştırın. Makarnayı bol tuzlu suda başlayıp süzün. Tavada tereyağını eritip sarımsağı ilave edin. Sararıncaya kadar kavurup yağdan çıkarın. Aynı yağa çam fıstıgını ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırarak kavurup ateşten alın. Kavrulan fıstıkları peynirli karışıma ilave edip harmanlayın.
4) Hazırladığınız peynirli karışımı makarnaya ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip iyice karıştırın. Derin bir cam kaseyi hafıfçe ısıtın. Makarnalı karışımdan bir kat yayıp üzerine ıspanak döşeyin. En üstte makarnalı karışım kalacak şekilde malzemeyi kat kat döşeyin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Maydanoz yaprakları ile süsleyip hemen servis yapın.
Kategori: Hamur İşleri.
Yukarı Git »