MALZEMELER
3 adet orta boy patates (çiğden rendelenecek)
1 adet ufak boy kuru soğan (rendelenmiş)
2 adet yumurta
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
½ demet maydanoz
3 dilim bayat ekmek içi (köfte harcınız cıvık olursa bu miktarı artırabilirsiniz)
Kızartmak İçin;
1 çay bardağı sıvıyağı
HAZIRLANIŞI
Öncelikle derin bir karıştırma kabının içine çiğ patatesleri ve soğanı rendeleyelim. Bu harcın içine yumurtaları kırıp, baharatları ekleyelim. En sonunda da mümkünse bir robotta çekilmiş çok ince taneli ekmek içi ile yoğuralım. Kulak memesi yumuşaklığında bir köfte hamuru elde edeceğiz. Daha sonra bu köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. Yuvarladığımız köfteleri iki elimizin arasında bastırarak inceltelim. Kızgın yağda kızartalım. Öte yandan üzerine kağıt havlu serilmiş servis tabağının üzerine dizilen köftelerin fazla yağını emdirelim ve sıcak olarak servise sunalım.
Kategori: Köfteler.
Yukarı Git »
MALZEMELER
4 yumurta
2 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı un
kabatma tozu
vanilya
HAZIRLANIŞI
Şeker ve yumurtalar çırpılır. Süt, yağ, kakao ilave edilir, sonra bu karışımdan 1 su bardağı ayrılır ve gerisine un, kabartma tozu ve vanilya eklenir. 170 derecelik fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra soğumadan, daha önce ayırmış olduğumuz 1 bardaklık karışım kekin üzerine iyice çektirilerek dökülür. Bir süre sonra servise hazır hale gelir.
Kategori: Kekler - Pastalar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
500 gr. köftelik kıyma
1 adet ekmek
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
3 adet domates
2 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı pul biber
Karabiber
Tuz
HAZIRLANIŞI
Kıymaya rendelenmiş soğan, karabiber ve tuz koyup yoğurun. Yuvarlak yassı köfteler yapıp, tereyağında kızartın. Köfte yağının içine salça, pul biber, rendelenmiş domates ve tuz koyup sosu 5 dakika karıştırmak suretiyle pişirin.
Ekmeği dilimleyin ve dilimleri sosa iki taraflı batırın. Üzerine köfte koyun. Dilimlenmiş domates ve yeşil biberle servis yapabilirsiniz.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »
MALZEMELER
1 kg kırmızı Urfa biberi
1 çay kaşığı tarçın
½ çay bardağı zeytinyağı
½ çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
Biberleri yıkayıp tohumlarını ayırın. Et makinesinde çekin ve bir kaba koyun. Tuz ekleyerek suyunu hafifçe çekmesi için güneşte bekletin. Daha sonra karabiber, tarçın ve zeytinyağı ilave ederek harmanlayın. Yemeklerde kullanabilir yada ekmek üzerine sürebilirsiniz.
Kategori: Soslar.
Yukarı Git »
MALZEMELER
2 bağ ıspanak
1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan (çok incecik, yemeklik doğranmış)
2-3 diş sarmısak (iyice dövülmüş)
Varsa:
1 çay kaşığı kadar muskat rendesi (ufak Hindistan cevizi)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3-4 yemek kaşığı hazır çiğ krema
Ayrıca:
6-7 adet fileto olarak hazırlanmış levrek balığı
(yani orta kemiği ve kılçıkları iyice temizlenmiş ve el kadar parçalara bölünmüş balık demektir)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
2-3 adet kuru defne yaprağı
2 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Önce balıklarımızı yıkayıp, bir süzgece yerleştirelim sonra süzgeçten bir tepsiye aktarıp, üzerine; tuz, karabiber, sıvıyağı ekleyip, karıştırıp, bir kenarda beklemeye alalım. Böylece balıkları lezzetlendirmek üzere marine etmiş oluyoruz.
Şimdi de fırını 175 dereceye ayarlayıp, kenarları yüksek bir fırın tepsisine marine edilmiş balıkları yan yana yerleştirelim. Defne yapraklarını en üste dizelim ve tepsinin kenarından 2 su bardağı suyu ekleyip, fırının orta gözüne koyalım. En az 25-30 dakika balıkların pişmesini bekleyelim. Bu arada da ıspanak karışımını hazırlamak üzere geniş bir tavaya yağları koyalım.
Öte yandan yıkayıp, bir santim eninde doğradığımız ıspanakları bir kenarda bekletelim. Şimdi eriyen yağların içine hemen dövülmüş sarmısakları ekleyip, 30-40 saniye kadar kavuralım. Böylece sarmısağın tadı yağa geçmiş olur. Üzerine incecik, yemeklik doğranmış soğanları ekleyip, soğanlar sararıncaya kadar 1-2 dakika daha kavuralım. Varsa muskat rendesini katalım. Artık çiğ kremamızı ekleyip, 1 dakika kadar pişirip, ocağın altını kapatalım. Böylece aşçıların "ıspanak anbıraj" dedikleri ıspanak kavurmamız hazırlanmış oldu.
Bir taraftan da servis tabaklarına hazırladığımız ıspanaklı harçtan 3-4 yemek kaşığı kadar koyup, üzerine fırından çıkardığımız sıcak balığı yerleştirelim. Böylece bütün servis tabaklarını hazırlayalım. Ama Mehmet Usta?nın sözünü tekrar hatırlatmak isterim. Eğer balık sıcaksa, altındaki harcının da sıcak olması gerekir, ona göre servisinizi ayarlayın.
Kategori: Tanımsız.
Yukarı Git »